str. Trandafirilor, nr. 9
Alba-Iulia, jud. Alba

Tel/Fax: 0258 813 259
FESTIVALUL ALBA-AFRODA, 30-31 IULIE 2011 CIUGUD


-> Galerie foto Festivalul Afroda Ciugud 2011 <-

Festivalul ALBA AFRODA, Ciugud - iulie 2011
Festivalul ALBA AFRODA, Săsciori - iulie - august 2010
Festivalul ALBA AFRODA, Rădești - august 2009
Festivalul ALBA AFRODA, Cenade - august 2008
Festivalul ALBA AFRODA, Sâncel - august 2007
Festivalul ALBA AFRODA, Vingard - septembrie 2006

La sfârșitul lunii iulie 2011, comuna Ciugud a fost gazda celei de-a șaptea ediții a Festivalului Alba AFRODA, asociația (AFRODA) având în componență 10 localități: Cenade, Cergău, Rădești, Ciugud, Săsciori, Sâncel, Roșia de Secaș, Șpring, Sântimbru și Pianu.

Sâmbătă, 30 iulie 2011, prima zi a festivalului, a avut în program campionatul de fotbal "Cupa prieteniei". Meciurile de fotbal au avut loc la Ciugud și la baza sportivă din Drâmbar.

La final, locul 1 a fost ocupat de echipa din Săsciori, locul 2 - Ciugud și locul 3 - Cergău. Vizitarea standurilor

Fiecare echipă a primit câte o cupă, o ladă de bere, o minge și un miel pentru cei clasați pe primul loc.

Duminică, în cea de-a doua zi a festivalului, au fost prezenți la eveniment, alături de gazde - domnul primar Gheorghe Damian, domnul viceprimar Cornel Ceuca și domnii consilieri locali - domnul vicepreședinte CJ Alba, Alin Cucui, domnul Vasile Crișan - directorul general Romarm, domnul deputat Clement Negruț, domnul Marian Aitai - director economic al CJ Alba, domnul Dorin Sava - consilier la Prefectura Alba, domnul Traian Ștefan Popa - primarul comunei Stremț, împreună cu alți invitați - doamna Marcela Dărămuș, doamna Mihaela Mih-Dehelean, doamna Maria David, domnul Radu Todoran și, nu în ultimul rând doamna Rodica Părău - președintele AFRODA, dar și un grup de 10 oaspeți din Franța.

Fiecare comună a fost prezentă la festival cu un stand pe care se aflau bucate alese din zonă. Oaspeții au vizitat fiecare stand al celor 10 comune participante, apoi au adresat cuvinte de mulțumire doamna Rodica Părău și domnul primar Gheorghe Damian, care a spus: "Vrem să demonstrăm orășenilor că aici, la sat, sunt adevăratele valori ale poporului român, că aici se mănâncă sănătos. Mulțumim AFRODA și doamnei Rodica Părău, CJ Alba, domnului Jean Boudaud, care împreună cu ceilalți prieteni din Franța au sprijinit înfrățirea comunei Ciugud cu o localitate de lângă Lyon".

La rândul său, domnul vicepreședinte CJ Alba, Alin Cucui, a mulțumit gazdelor pentru ospitalitate, Primăriei și Consiliului local Ciugud, doamnei Părău și prietenilor francezi. Domnul Alin Cucui a spus că instituția pe care o reprezintă va continua parteneriatul cu AFRODA, organizând împreună mai multe evenimente importante, cum ar fi Ziua trandafirilor și o viitoare piață volantă în municipiul nostru.

Domnul Jean Boudaud a rostit câteva cuvinte în românește, primind aplauze pentru efortul său de a se adresa asistenței. El s-a declarat mulțumit de amploarea pe care a luat-o Festivalul Alba AFRODA, felicitându-i pe cei care dau viață asociației, precum și CJ Alba, care are relații de colaborare foarte bune cu AFRODA.

După rostirea alocuțiunilor, invitații au gustat preparatele aflate pe mesele gospodarilor din comunele participante la festival.

De departe cel mai bine aranjat stand, dar și cel mai diversificat a fost al gazdelor din Ciugud. Am găsit aici sarmale în oală de pământ, vin și țuică în oale de lut cu ornamente alese, pup cu varză și pâine - coapte în cuptor de cărămidă, gogoși și prăjitură cu măr, slănină, brânză și ceapă, chiftele, roșii, vinete și multe alte bunătăți. Pe pereții cortului au fost expuse costume populare și țoluri țesute la război, lângă care am admirat perne cu motive populare și alte obiecte necesare în gospodăriile țărănești.

Și comuna Rădești a avut cu ce să se mândrească, legume sănătoase și bucate alese. (...)

Am admirat costumele populare autentice purtate de mulți dintre cei prezenți la festival, chiar de primarul Gheorghe Damian și de președintele AFRODA, domna Rodica Părău. Nu putem să nu amintim și de strigăturile unei harnice țărănci la adresa domnului primar Gheorghe Damian, primite cu aplauze de asistență.

Rând pe rând au urcat pe scena de la Ciugud ansambluri folclorice, dansatori și soliști din cele 10 comune, fiecare prezentând portul popular, dansurile și cântecele din zonă. Excepție a făcut comuna Rădești, care a avut și.dansuri latino și valsuri, apoi un moment folcloric. În cadrul festivalului a fost organizat și un concurs de desene, sub egida "Satul copilăriei mele", urmat de un recital Roxana Reche și un spectacol de muzică ușoară susținut de trupa "The puzzle".

Organizatorii festivalului, Primăria Ciugud, Asociația AFRODA și Consiliul Județean Alba au avut grijă să nu lipsească de la acest eveniment tocănița la ceaun și, desigur, la final, impresionantul foc de tabără. Felicitări celor care au avut grijă de buna desfășurare a manifestării, pentru reînvierea tradițiilor și a portului popular, pentru emoționanta întoarcere în trecut apreciată de toți cei prezenți. (sursa ziarul Unirea)

 

Festivalul ALBA AFRODA, Ciugud - iulie 2011
Festivalul ALBA AFRODA, Săsciori - iulie - august 2010
Festivalul ALBA AFRODA, Rădești - august 2009
Festivalul ALBA AFRODA, Cenade - august 2008
Festivalul ALBA AFRODA, Sâncel - august 2007
Festivalul ALBA AFRODA, Vingard - septembrie 2006