str. Trandafirilor, nr. 9
Alba-Iulia, jud. Alba

Tel/Fax: 0258 813 259
FESTIVALUL DE LA CĂRĂRI, MAI 2008

Dupa cum majoritatea locuitorilor de la sat stiu deja, urcarea oilor la munte este precedata de un festival traditional  ce sarbatoreste acest eveniment. Anul acesta, pe data de 24-25 mai 2008, am participat si noi, membrii Afroda, la invitatia domnului Jean Boudaud, care a fost prezent impreuna cu familia si un grup de prieteni, la festivalul de la Carari.

Am fost cazati la pensiunea doamnei Maria Cindea in aceea zona pitoreasca, unde simplitatea vietii se impleteste cu respectul pentru traditie.

Poate va intrebati ce presupune acest Festival, la fel cum ne intrebam si noi inainte de a participa. Inainte de data de 1 iunie, data dupa care ciobanii urca pentru 3 luni de zile la munte cu oile, se tin doua zile de < sarbatoare > in stil traditional.

Ziua de sambata este ziua in care sosesc turistii se cazeaza si se acomodeaza, iar seara se face un imens foc de tabara urmat de un foc de artificii la care asista cei prezenti acolo. Seara se incheie cu mult asteptatul gratar de porc pregatit de domnul Cindea, savurat pe acordurile muzicii lautarilor din zona.

Duminica, ziua principala a festivalului, atat turistii veniti de departe cat si locuitorii din zona se aduna pentru a vedea dansurile, cantecele, si costumele populare ale ansamblurilor folclorice din Sasciori si Loman, prezenti pentru a incanta pe toti cei de acolo.

Atat membrii Afroda, d-l Jean Boudaud si grupul lor, precum si toti sositi acolo pentru prima data, am ramas profund impresionati de peisajul zonal, de traditia care se pastreaza de atatia ani si de primirea calda de care am avut parte.

 

Am plecat in jurul amiezii cu gandul si dorinta de a reveni in acel loc unde te simti departe de tumultul vietii cotidiene dar totusi ca acasa, datorita ospitalitatii oamenilor si a caldurii cu care am fost primit si tratati pe tot parcursul sederii noastre acolo.