str. Trandafirilor, nr. 9
Alba-Iulia, jud. Alba

Tel/Fax: 0258 813 259

VIZITA ASOCIATIEI "CREFAD" DIN FRANTA IN ROMANIA
martie 2009


 

In perioada 14-20 martie 2009, Asociatia Afroda impreuna cu asociatia CREFAD - Auvergne din Franta, au organizat o vizita de studiu asupra agriculturii romanesti. Vizita a avut loc cu ocazia obtinerii de finantare pentru un proiect organizat de asociatia CREFAD asupra descoperirii agriculturi din Europa de Est. O parte a proiectului a constat in vizita intr-o tara din Europa de Est si studierea agriculturii specifice precum si a problemelor cu care se confrunta micii fermieri si modul de implicare a colectivitatilor locale in sprijinirea agriculturii. Tara aleasa pentru vizita de studiu a fost Romania si mai specific - judetul Alba.

Am stabilit impreuna cu Magali Chambe, animatoarea asociatiei CREFAD si conducatoarea de proiect, un program de vizite pe teren si o dezbatere intre membrii CREFAD, membrii Afroda, alesii locali si fermierii membrii Afroda asupra viziunii agriculturii romanesti din diferite puncte de vedere.

Grupul de studiu a fost alcatuit din 15 francezi care se ocupa cu agricultura, alesi sau fost-alesi locali si animatori din asociatiile franceze care spijina dezvoltarea agriculturii si fermierilor francezi.

Prima zi a vizitei, sambata 14.03.2009, a avut loc o prezentare a Asociatiei Afroda : istoric, actiuni desfasurate, colaborari si proiecte viitoare dupa care a urmat o vizita a orasului Alba Iulia.

Duminica, 15.03.2009, am fost prezenti la Radesti, Leorint si Ciumbrud la membrii Afroda, unde am vizitat serele domnului Varga Ioan, ferma Popa Florin, ferma Balazs Zoltan si depozitul de trandafiri si pomi fructiferi a fratilor Molnar. Grupul a fost impresionat de activitatile membrilor si de afacerile acestora, au pus intrebari pentru a intelege care sunt problemele cu care se confrunta fermierii si care este sprijinul care li se acorda in inceperea sau mentinerea unei afaceri in agricultura.

Luni, 16.03.2009, am fost la Rosia de Secas unde au avut loc discutii cu domnul primar Wagner Gheorghe  si membrul asociatiei Afroda, Bogdan Nicolae, despre comuna si actiunile care s-au desfasurat in cadrul dezvoltarii comunei, actiuni si proiecte viitoare, cum se implica primaria in sprijinirea fermierilor, etc. Apoi am vizitat moara familiei Ionas, o afacere de familie profitabila.

Ultima vizita a zilei a avut loc la Ungurei la stana de oi a  fratilor Sufana. Aceastia au 1300 de capete de oi pe care le cresc pentru lapte pe care il transforma in branza. Branza este vanduta la en-gros-isti cu 4 euro/kg. Planurile de viitor ale fratilor este de a crea un saivan nou modern pentru ovine si depunerea unor proiecte PNDR pentru achizitia utilajelor necesare la muncile terenului.

Marti, 17.03.2009, a fost ziua de dezbatere la care au partipat pe langa grupul de francezi, d-nul Ursa director adjunct al DADR si Otilia Rusu membra Afroda dar si angajat APIA si membrii din comunele Afroda. S-a discutat despre diferentele dintre agricutura romaneasca si cea franceza, implicarea colectivitatilor locale si a asociatilor in spijinirea micilor fermieri si dezvoltarea agriculturii romanesti si franceze, dificultatile intalnite de fermieri si primari in accesarea fondurilor europene, proiecte personale de dezvoltare, actiuni viitoare de sustinere a agriculturii, etc. In urma dezbaterii a ramas ca Afroda sa intermedieze si faciliteze ajutorul pe care un fost-primar din Franta doreste sa il acorde comunei Santimbru.

Dupa-masa am fost invitati la Sasciori, la primarie unde au avut loc discutii cu domnul primar si inginerul tehnic agricol al comunei asupra temelor enumerate mai sus si a planurilor de actiune viitoare, dupa care am vizitat o mica ferma de familie la Loman si apoi branzaria d-nei Maria Cindea. Seara, grupul folcloric din Loman a fost prezent pentru a ne delecta si incanta cu melodii si dansuri populare traditionale. Francezii au ramas impresionati de dansurile si porturile traditionale romanesti din zona Lomanului si au fost multumiti de primirea calduroasa facuta de familia Cindea.
Miercuri, 18.03.2009, am fost la Cluj la d-nul Avram Fitiu, profesor la Univ. Agricola unde s-a discutat despre pregatirea pe care universitatea o ofera viitorilor fermieri si implicarea in sprijinirea agriculturii din zona Clujului. Am vizitat si serele unui legumicultor din Floresti, apoi am facut o scurta vizita la o agentie de accueil-paysanne din Cluj, Pan-Travel, care ne-a prezentat asociatia si cum functioneaza ea aici in Romania. Ultima intalnire a fost cu Daniel Alexa unde am discutat despre afacerea inceputa de dansul la Chetani, despre greutatile pe care le-a intampinat la inceputul afacerii si despre proiectele viitoare.

Joi, 19.03.2009, a avut loc sedinta de bilant si concluziile vizitelor efectuate si plecare spre Bucuresti a grupului.!