str. Trandafirilor, nr. 9
Alba-Iulia, jud. Alba

Tel/Fax: 0258 813 259
ROMÂNIA - INVITATA DE ONOARE LA TÂRGUL DE AGRICULTURĂ DIN FRANȚA, august 2008

Sambata 30.08.2008 si duminica 31.08.2008, Romania, reprezentata de judetul Alba, a fost invitata de onoare a departamentului Rhone - Franta, la cea de-a VII a editie a evenimentului "Les Rendez-vous avec l'Agriculture du Rhone". Ministrul Agriculturii din Romania dl.Dacian Ciolos, o delegatie a Consiliului Judetean Alba condusa de presedintele Ion Dumitrel, si un grup de membri ai asociatiei Alba Afroda  au fost cei care au reprezentat Romania la acest eveniment.

Alba Afroda a fost prezenta prin membrii sai :

Producatori si cultivatori de trandafiri :
Molnar Andrei
Molnar Andras
Molnar Stefan
Molnar Jutko
Legumicultori/pepinieristi :
Bardi Ioan
Martin Karsai
Maier Ioan
Crescatori bovine :
Kirr Paraschiva

- Apicultor :
Aldea Vasile

- Producatori branza :
Bors Ana
- Agroturism :
Faur Rodica
Faur Alexandra
Cindea Maria
Dreghiciu Vasile
Dreghiciu Aurelia
     

- Presedinte Asociatia Alba AFRODA  : Rodica Parau
- Animatori : Georgiana Damian si Vasile Gligor
- Trezorier : George Toth

Sosirea in Franta a avut loc vineri, 29.08.2008 cand toti membrii au participat la aranjarea standului pentru cele doua zile de sarbatoare.

Ca si produse expuse au fost:
- trandafiri ;
- legume: varza, ardei, gogosari, vinete ;
- tuberoze;
- pentru degustare au fost expuse:
- branzeturi: telemea, burduf, cascaval;
- mezeluri : salam si carnat de casa;
- paine de casa; cozonac; chec; toate fiind produse traditionale  produse de catre membrii Afroda.

Datorita ajutorului partenerilor francezi am beneficiat de diferite ustensile pentru a putea prepara la ceaun celebrul "Înturnat" produs traditional-specific oierilor de pe Valea Sebesului, placinte pe lespede cu varza, branza cu marar, salata de vinete si clatite cu branza Toate produsele expuse si pregatite cu grija au avut succes la public, standul roman fiind printre cele mai populare si mai cautate standuri datorita calitatii, savorii si a posibilitatii de degustare gratuita  a produselor.

Consiliul Judetean Alba a prezentat o frumoasa expozitie etnografica cu manechine imbracate in minunatele noastre costume populare, un stand cu oferta agroturistica a judetului si vinurile de Ciumbrud si Jidvei

Nu au lipsit nici covoarele si stergarele traditionale tesute de mana care au impresionat placut ochii vizitatorilor.

Sambata, standul romanesc a fost vizitat de catre oficialitatile franceze si romane: Michel Mercier ministrul francez al agriculturii, ministrul agriculturii din Romania Dacian Ciolos si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, prezenti la acest eveniment pentru semnarea parteneriatului intre departamentul Rhone si judetul Alba.

 

Tot sambata, domnul Jean Boudaud a fost decorat cu Meritul Agricol in Grad de Cavaler, merit pe care l-a castigat de-a lungul anilor de munca si datorita efortului depus in slujba dezvoltarii agriculturii atat pe partea franceza cat si pe partea romana.

 

A fost un moment emotionant si frumos, ordinul fiindu-i acordat de catre ministrul nostru Dacian Ciolos, prieten atat al partii franceze cat si a Alba Afroda.

 

Ziua de duminica a fost  plina de vizitatori din Lyon si imprejurimi, curiosi si dornici de a cumpara produsele romanesti, spre dezamagirea lor, deoarece acestea erau numai pentru degustare si prezentare.

 

Toti cei prezenti acolo am fost foarte bucurosi si mandri de reusita standului nostru si recunoscatori tuturor celor care ne-au ajutat, sustinut si mai ales invitat la acest eveniment.

Ziua de luni a fost dedicata vizitelor pe filiere: producatorii de branza, cultivatori de trandafiri, agroturism si legumicultura. Fiecare grup a facut vizite, a discutat si schimbat impresii si cunostinte cu cei care ne-au primit in vizita.

Marti am organizat vizita comuna cu tot grupul la doua mari magazine de desfacere Uniferme si Valferme, precum si la plantatia de vie domnului Francois Gerard presedintele SDRR unde am degustat vinuri din pivnita domniei sale.

 

Am fost impresionati de marimea viei, de modul de lucru, de calitate strugurilor si a vinului produs cu pasiune de catre acesta si fiul sau.

 

Miercuri dimineata am plecat inapoi spre casa, mandri de reusita standului si de faptul ca am reusit sa impresionam autoritatile si vizitatorii francezi cu produsele traditionale romanesti.