numarul 1, Ianuarie 2004

Ziar distribuit gratuit in 6 comune din Judetul Alba: Cenade, Radesti, Rosia de Secas, Sasciori, Sincel, Santimbru

IN ACEST NUMAR …
 

EDITORIAL

CE ESTE ALBA-AFRODA?

ACTIUNILOR PROPUSE PENTRU 2004

Din agenda lucrarilor agricole din luna FEBRUARIE

Ce trebuie sa faceti pentru obtinerea subventiilor in productia vegetala

Raport de stagiu

La Multi Ani ALBA-AFRODA

Cursuri desfasurate cu sprijinul OJCA Alba si Alba-Aforda

Preturi cu amanuntul din targuri si oboare

Redactia si membrii biroului

 
EDITORIAL

... Iata ca a aparut in sfarsit primul numar al publicatiei pe care Asociatia ALBA AFRODA are intentia sa-l puna lunar la dispozitia dumneavoastra.

Poate multi dintre cititori isi vor pune intrebarea : De ce acum , cind la dispozitia populatiei exista o multitudine de publicatii de toate profilele?

Fara discutie ca intr-o economie de piata informatia are un rol deosebit de important, iar producatorul agricol din Ardeal are un profil deosebit de complex, avand nevoie de o diversitate mare de informatii pe care nu le poate avea la dispozitie decit prin cumpararea unui numar mare de publicatii de specialitate, cheltuiala pe care si-o permit un numar redus de producatori.

Acest jurnal, pentru a fi al nostru, trebuie sa corespunda asteptarilor tuturor cititorilor.De aceea, paginile lui vor fi deschise celor care doresc sa ne scrie pentru a cere informatiile care ii intereseaza, sau pentru a publica informatii sau comentarii in domeniile in care asociatia noastra isi desfasoara activitatea.

Pentru inceput, acest prim numar va prezenta “sfaturi de sezon “ in domeniul agricol, furnizate de specialistii de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, sfaturi care va vor ajuta sa efectuati lucrarile specifice sezonului; cursurile de pregatire profesionala in domeniul agro-alimentar, informatii privind modul cum se pot obtine prime si subventii in domeniul vegetal si zootehnic prevazute de legislatia in vigoare.

Pentru ca in anul 2002, prin asociatia ALBA AFRODA , un numar de 5 tineri au beneficiat de stagii practice in ferme din Franta, in paginile jurnalului vom afla impresiile si impactul pe care l-a avut asupra lor aceasta experienta.

Dorim insa sa cunoastem opiniile dvs. atat asupra acestui prim numar si al intentiilor noastre de viitor, dar si asupra altor probleme care va intereseaza, precum si alte opinii si sugestii care ar putea sa faca jurnalul nostru mai interesant, mai atractiv.

Cu speranta ca veti citi cu interes acest prim numar si in asteptarea sugestiilor dvs. permiteti-mi sa va doresc in numele Asociatiei sanatate, putere de munca, iar acestui jurnal “vint bun din pupa”.

Presedinte, Rodica Parau

CE ESTE ALBA-AFRODA?
  • asociatie care pastreaza relatile de infratire, de mai mult de 10 ani, intre 8 comune din jud Alba si 8 comune din departamentul Rhone (Franta).
  • asociatie de dezvoltare agicola, non profit, de cooperare si dezvoltare a relatiilor interumane .
  • OBIECTIVUL ei este sprijinirea dezvoltarii agriculturii din mediul rural.

PRINCIPALELE ACTIUNI REALIZATE:

  • stagii de formare profesionala in Franta: pana in prezent de acest program de formare au beneficiat mai mult de 5 de persoane
  • sprijin in realizarea a 4 proiecte individuale, ex. : construirea de grajduri pentru ovine si bovine (cofinantate prin casa de micro credit)
  • s-a demarat un program de dotare cu utilaje agricole : pana in prezent 3 grupuri de agricultorii s-au angajat si organizat, in a cumpara si utiliza inpreuna masini agricole (masini de taiat iarba, greble, masini de balotat, etc)
  • loturi experimentale de lucerna si porumb, cu vizitarea lor si schib de experienta intre agricultori (+ lot legume – ratat din cauza secetei)
  • Vizite profesionale (legumicultori la Cluj, crescatorii de bovine la Liebling)

ACTIUNILOR PROPUSE PENTRU 2004
1. EDITAREA UNUI BULETIN INFORMATIV LUNAR (cel prezent)

2. STAGII DE FORMARE PENTRU AGRICULTORI..

o Stagiu pentru 10 agricultori tineri in Franta

o Formare agricola in comune, in cooperare cu OJCA

o Vizite de informare in:

- Franta (crescatori animale)

- Ungaria (floricultura)

- Romania (in judet si in alte judete)

o Formare in cadrul Liceului din Ciumbrud

o Formarea animatorilor locali:

- Animatori agricli

- Animatori in turism

- Animatori Agroecologia

3. AJUTOR FINANCIAR

o Micro-casa de credit

o Informatii privind fondul SAPARD, Fondul franco-german

4. SCHIMBURI

o Participarea partii franceze (20 de studenti si 2 stagiari)

o Stagiu in cadrul unor familii franceze

o Cooperare interjudeteana Alba-Cluj-Sibiu (agroturism)

5. ANIMARE LOCALA

o Proiecte locale :

- 6 proiecte colective

- 6 proiecte individuale

- Festivalul Afroda, editia1

o 6 loturi demonstrative (soia, porumb siloz, culturi furajere)

o materiale agricole

6. RELATII INSTITUTIONALE

o Initierea unor proiecte comune concrete intre institutii (DGA, OJCA, etc)

o alti parteneri (ONG, CICDA, Agroecologia, OVR, etc)

Din agenda lucrarilor agricole din luna FEBRUARIE
Culturile de cimp

Se continua toate lucrarile ramase neexecutate din luna ianuarie. O deosebita atentie se acorda în continuare con-trolului si îngrijirii semanaturilor de toamna. Se face analiza semintelor, conditionarea si tratarea acestora. Daca este posibil se începe efectuarea araturii, mai ales pe terenurile cu expozitie sudica sau pe cele nisipoase.

Legumicultura

Se verifica periodic legumele puse la pastrare peste iarna. Se trimit probe de seminte la laboratorul de controlul semintelor. Se instaleaza rasadnitele si se începe însamîntarea culturilor timpurii ca : ridichi, spanac, salata, gulioare, varza timpurie.

Pomicultura

Se continua tratamentele de iarna în zilele cu temperaturi peste 0 grade C., în special în special împotriva paduchilor testosi. În zilele mai calde se fac taieri de rarire, de corectie si de rodire. Se înlatura drajonii.

Cresterea animalelor

Se iau masuri de protejare a adaposturilor si a surselor de apa împotriva vînturilor puternice, a caderilor abundente de zapada precum si împotriva înghetului. Se asigura necesarul de furaje, apa, igiena adapostului, si igiena corporala a animalelor. Se mentin în stare de curatenie caile de acces catre adapost. Se asigura un program de miscare a animalelor în zilele în care temperatura o permite. Se asigura asistenta la fatare pentru toate categoriile de animale si în special pentru ovine. Se asigura conditiile de întretinere, îngrijire si furajare specifice pentru animalele gestante.

Se face curatirea si pregatirea vetrei de stupina în vederea efectuarii zborului de curatire al albinelor. Se efectueaza hranirea stimulativa a familiilor de albine slabe si se instaleaza adapatori

(cu apa calduta si curata cu adaos de 5 g sare/litru) în zonele de primavara timpurie.

Se încheie contracte pentru vînzarea produselor de origine animala. Se aplica masurile sanitar – veterinare prevazute pentru aceasta luna în programul circumscriptiei sanitar – veterinare. Se încep reparatiile la principalele utilaje folosite în zootehnie.

Ce trebuie sa faceti pentru obtinerea subventiilor in productia vegetala
Informatii primite de la DADR Alba
Actele necesare pentru obtinerea subventiilor in productia vegetala

(conform H.G. 187/2003)

  • Cererea solicitantului pentru acordarea sprijinului direct al statului pentru productia marfa din sectorul vegetal al anului 2003 (anexa 3 H.G. 187/2003)
  • Datele de identificare ale producatorului agricol : statutul, certificat de inregistrare la Registrul Comertului, cod fiscal si declaratie de inregistrare a exploatatiei (pentru persoanele juridice) ; pentru persoanele fizice sunt necesare Buletin de Identitate si ATESTAT sau copie dupa diploma de studii (toate in copii certificate de specialistul de la Centrul Agricol)
  • Adeverinta de la primarie privind profilul si dimensiunea exploatatiei, precum si planul de cultura, vizat de centrul agricol
  • Schita de amplasare a culturilor, vizata de Primarie si de specialistul de la Centrul Agricol
  • Acte doveditoare privind samanta si materialul de plantat folosit la infiintarea culturii (copii certificate de specialistul de la Centrul agricol)
  • Declaratia solicitantului, pe propria raspundere, vizata de specialistul de la Centrul Agricol, pentru executarea lucrarilor mecanice la arat, pregatirea terenului, insamantarea sau plantarea, executarea in perioada optima a lucrarilor de semanat sau plantat, efectuarea fertilizarii chimice, pe baza specifica fiecarei culturi, cu respectarea cerintelor agrotehnice ;
  • Facturi de la ingrasamintele folosite si bonurile de consum a ingrasamintelor pentru persoanele juridice
  • Actele de predare a productiei si forma de incasare a banilor pe productia valorificata

Termenele de depunere a cererilor pentru subventiile in productia vegetala :

-Grau + secara………………………………………15 aprilie 2004
-Orzoaica pentru bere………………………………15 aprilie 2004
-Floarea soarelui……………………......................15 iunie 2004
-Soia ………………………………………………….15 iulie 2004
-Legume destinate industrializarii (conserve, congelate si deshidratate)…………………………………………15 martie 2004
-Fructe destinate producerii de conserve din fructe, sucuri, marmelada, fructe uscate sau congelate…………15 martie 2004
-Tutun…………………………….……………………01 martie 2004
-Hamei (productia de conuri si refacerea plantatiilor)…………………………………………….15 aprilie 2004

Termenul de depunere a cererilor pentru subventia la lapte cf OUG 29/2000 este in ziua de 10 a lunii CURENTE pentru luna ANTERIOARA .

Valoarea subventiilor :

1. pentru productia de carne

-5000 lei/kg carne in viu pentru tineretul bovin cu o greutate minima de 400kg/cap
-8000 lei/kg carne in viu pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap, livrati la abatoarele autorizate
-4000 lei/kg carne in viu pentru tineretul ovin in greutate de peste 30 kg/cap
-5000 lei/kg pasare viu – pui broiler, livrate in abatoarele autorizate

2. pentru oua

-se acorda o subventie in valoare de 1000 lei/bucata

3. pentru materialul biologic de reproductie

-viteii obtinuti si mentinuti minimum 6 luni in exploatatie si care implinesc aceasta varsta incepand cu 1 ianuarie
-junicile la prima fatare
-scrofitele la prima fatare, care intarca minimum 8 vitei
-oile mioare, berbecii adulti si berbecii miori folositi la insamantare artificiala si monta naturala

4. pentru laptele de oaie si capra

-2800 lei pentru fiecare litru de lapte livrat pentru prelucrare la agentii economici specializati in procesare, cu licenta de fabricatie

5. pentru familiile de albine elita si productie

-100.000 lei/familie, pentru detinatorii de familii care livreaza minim 10 kg miere pentru fiecare familie de albine, in baza documentului friscal de valorificare a marfii, la unitatile de procesare autorizate
Raport de stagiu
9 apr-6 aug, FRANTA
Stagiu realizat in urma conventiei SDRR si Alba AFRODA

„Ferma la care am efectuat stagiul are ca profil cresterea vacilor cu lapte, cu un efectiv de 40 capete, dintre care 15 vaci cu lapte si 20 capete tineret. Din productia de lapte obtinuta, o parte era transformata la ferma in diverse sortimente de branza, iar restul laptelui se vindea la procesatori. Ferma producea furajele necesare pentru hranirea animalelor de pe o suprafata de 35 ha, dintre care:

- 5 ha porumb pentru siloz
- 4 ha grau si orz
- 6 ha pasuni cultivate
- 20 ha fanete cultivate

Furajarea vacilor cu lapte se facea la iesle, in situatiile in care , din cauza lipsei de iarba, se administra fin si concentrate.

Alimentarea vacilor cu premixuri si straturi de soia si faina de porumb si grau se facea utilizand un alimentator automat.

Tineretul, cu varsta de pana la un an, este tinut in incinta fermei, unde li se administra fin si premixuri. Tineretul cu varsta de peste un an este tinut la iarba pe timpul verii pana inainte de fatare.

Productia de lapte pe cap de vaca este de 7.500l/an.

Ferma dispune de un adapost in stabulatie libera, prevazut cu camera de muls si camera pentru colectarea laptelui. Mulsul se face cu aparatura automata, dupa care laptele este adus prin conducte in tancurile de racire.

Ferma dispune de urmatoatele mijloace mecanice:

- 1 tractor de 75 CP
- 1 tractor de 45 CP
- 1 plug reversibil cu 3 brazdare
- 1 grebla de imprastiat fan
- 1 grebla de adunat fan
- 1 mig de imprastiat ingrasaminte chimice
- 1 remorca pentru transport

Pentru celelalte lucrari agricole sunt sprijiniti de asociatiile CUMA (Cooperativa de Utilizare a materialelor Agricole) care ii ajuta pe agricultori cu masinile de care aveau nevoie in ziua respectiva

In ferma participa la desfasurarea activitatii intreaga familie, compusa din sot, sotie si cei doi fii. Cei doi fii ai D-nului Venet erau angajati la diferite firme, dar isi ajutau si parintii la activitatile curente din ferma.

Productiile realizate erau de aprox. 5 tone/ha.

Viteii rezultati de la vacile cu lapte erau vanduti la varta de la 8-10 zile.

Acest stagiu a fost foarte eficient pentru noi, ca tineri agricultori, deoarece am avut ocazia sa vedem cum se lucreaza, care este modul de organizare, intr-o ferma din Uniunea Europeana. Am invatat lucruri noi, printre care cum sa procuram o parte din materialele agricole de care avem mare nevoie pentru a ne usura munca. Imi propun sa dezvolt sectorul de crestere a animalelor, sa-mi construiesc un adapost pentru depozitarea furajelor, si un grajd care sa se ridice la standardele europene.?

Cipariu Darius Alexandru

Com. Sancel, sat Panade

La Multi Ani ALBA-AFRODA

Era o zi de august a anului 1992 cand un grup de tineri din judetul Alba plecau in Franta pentru un stagiu de pregatire profesionala in agricultura de 3 luni. Cu sprijinul asociatiei franco-romane de dezvoltare a agriculturii AFRODA. Am avut privilejul de a face parte din acel grup si am efetuat acest stagiu in comuna Saint Germain sur L’ Arbresle, departamentul Rhone, la ferma d-nului Jean Cauzan, fost primar al comunei. A fost pentru mine o esperienta extraordinara atunci sa vad cum este condusa de catre o familie, o ferma de peste 65 ha de teren, din care 20 ha cultivate cu vita de vie.

Ce s-a intamplat de atunci?

Cu sprijunul ALBA-AFRODA alti 3 tineri din comuna Sancel au beneficiat de stagii de pregatire in domeniul agricol in Franta. De asemenea, s-a relalizat infrantirea comunei Sancel cu omuna Saint Germain sur L’ Arbresle. Au avut loc schimburi de experienta intre comunele noastre, s-au pus bazele unor proiecte comune. Acum cand se implinesc 12 ani de la infiintare si cu ocazia aparitiei primei publicatii Afroda, vreau sa multumesc prietenilor nostrii francezi pentru sprijinul acordat si de asemenea sa urez din tot sufletul viata lunga si plina de realizari asociatiei ALBA AFRODA.

La Multi Ani!
Costea Teodor

Cursuri desfasurate cu sprijinul OJCA Alba si Alba-Aforda
In lunile urmatoare vor avea loc in comunele dumneavoastra cursuri organizate de Alba-AFRODA si OJCA Alba. In tabelul urmator sunt prezentate ce cursuri se vor face, incepand cu ce luna si profilul acestora. Pentru detalii privind data exacta de incepere a cursurilor, va rugam sa ne contactati la adresa si nr de telefon aflate in josul paginii curente.

Se desfasoara in luna:
In comuna:
Cursul de:
februarie/martie
Radesti-Aiud
1.Piscicultura
2.Apicultura
martie
Sancel
Gestiunea exploatatiilor
aprilie
Sasciori
Bio-productie de lapte
aprilie
Santimbru
Gestiunea exploatatiei
aprilie
Sancel
Bio-productie de lapte
aprilie/mai
Sasciori
Agroturism
iunie
Cenade
Gestiunea exploatatiilor
iunie
Rosia de Secas
Bio-productie de lapte
martie
Rosia de Secas
Gestiunea exploatatiilor
septembrie/ octobrie
Radesti-Aiud
Floricultura

Pentru ca aceste cursuri sa se desfasoare, trebuie sa se inscrie si sa participe un numar minim de 15 persoane.

Preturi cu amanuntul din targuri si oboare
22.01.2004

 

 

Pentru anul 2004 sunt prevazute vizite profesionale in comunele de studiu Alba-AFRODA pentru cunoasterea situatiei din teren a agriculturii :

    • Radesti : in martie si august, pentru legume si flori
    • Santimbru : octombrie, crescatori de bovine si ovine
    • Sancel : aprilie si septembrie, cresterea animalelor
    • Cenade : martie si august, cresterea animalelor
    • Rosia de Secas : iunie si octombrie, productia de lapte
    • Sasciori : martie , cresterea animalolor ; aprile si iulie , agroturism
    • Barabant : septembrie , pentru legume
    • Franta : mai, vizita de studiu in cresterea animalelor
    • Ungaria : iunie, vizita de studiu in legumicultura

 

Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati la urmatoarea adresa

Str. Muncii 2A (sediul Flips) Alba Iulia

Tel : 0258 / 813 259 ; 0788 36 77 19

alba_afroda@yahoo.fr

Autori

Rodica Parau, Valérie Ciolos, Daniel Alexa

Editor

Ana Faur

 

Contactati corespondentii locali

Cenade : RADULET ANISOARA 789036

MANEA ELENA 789003 789121

Leorint : BORSAN ZAMFIRA 879459

Radesti : POPA FLORIN 0740493474 861543

Rosia de Secas : DARIUS BORS 765833

Sancel : COSTEA TEODOR 885117

Santimbru : BACANU MARIA

Sasciori : ANA FAUR 0745253627 741220