numarul 11, Iulie 2007

Ziar distribuit gratuit in 6 comune din Judetul Alba: Cenade, Radesti, Rosia de Secas, Sasciori, Sincel, Santimbru

IN ACEST NUMAR …
 

Stagiarii francezi in Romania

Seminar camerele de Agricultura in Europa

Vizita Agraria Cluj

Managementul Regional Inovativ pentru implementarea Fondurilor Europene in Jud. Alba

Vizita unui grup de 8 agricultori francezi

Folosirea biocombustibililor o sursa de venit pentru agricultori

Obtinerea unui lapte de calitate

Vizita unei delegatii D.A.D.R. in Franta

Ziua Rozelor 2007

Stagiari francezi 7-28 iulie 2007

Principiile de constituire a asociatiilor de producatori

Ce este F.E.A.D.R.

ANUNTURI

redactia

Stagiarii francezi in Romania

Stagiari francezi in vizita in Romania. Iulie 2007In data de 03.04.2007 a sosit in Romania un grup de 22 elevi stagiari cu varsta de 16-17 ani, insotiti de 3 profesori de la Maison Familiale Rourale St. Laurent de Chamousset din Franta pentru a efectua un stagiu de 3 saptamani la ferme de vaci cu lapte si care au fost repartizati la la 11 fermieri membrii Afroda din judetul Alba si anume: Beldean Virgil - Sintimbru sat Galtiu 2 baieti, Bogdan Nicolae - Rosia de Secas 2 baieti, Stanciu Gheorghe - Sasciori sat Loman 2 baieti, Uciu Grigore - Chetani jud. Mures 2 baieti, Alexa Daniel - Chetani jud. Mures 2 baieti, Balasz Zoltan - Radesti 2 fete, Marginean Marius - Cenade 2 baieti, Cipariu Alexandru - Sincel sat Panade 2 baieti, Varga Ioan - Radesti sat Leorint 2 baieti, Parau Ioan -Blaj 2 baieti.

Intrucat stagiarii au ajuns cu avionul la Bucuresti, au profitat de ocazie pentru a vizita capitala . A doua zi au plecat spre Alba in microbuz si au facut o scurta vizita in orasele Brasov si Sibiu dupa care au ajuns spre seara la pensiunea Faur din Petresti unde au fost cazati urmand ca a doua zi sa fie repartizati la fermieri mentionati mai sus. O data ajunsi la ferme au inceput si lucrul constand din ingrijirea animalelor, alimentarea lor, mulsul, munca la camp adica in pregatirea terenului pentru semanatul porumbului si alte lucrari. Scopul acestui stagiu in ferme din Romania este cunoasterea agriculturii le la noi si modul de lucru al fermierilor romani.

In 14 si 15 aprilie s-a organizat o excursie pentru toti stagiarii pe Valea Ariesului unde am vizitat vechea mina de aur de la Rosia Montana , cazarea –la Pensiunea “Mama Uta”, iar a doua zi am vizitat statiunea de schi de la Arieseni. In aceasta excursie am fost insotiti si de Claude Perrouin din partea S.D.R.R. Franta care a venit in zona Sasciori timp de o saptamana pentru a face un studiu-diagnostic despre nevoile oamenilor din aceasta zona.

De asemenea in data de 16 aprilie 2007 au sosit in Romania si un grup de 8 agricultori francezi pentru a vizita diverse ferme si statiuni de inseminare din judetul Mures, iar din 19 aprilie au vizitat si o parte din fermierii Afroda. In 21 aprilie au participat alaturi de elevii stagiari si profesorii lor la bilantul de stagiu, organizat tot la pensiunea Faur.

Ing. Gligor Vasile

 
Seminar camerele de Agricultura in Europa

In ziua de 25.05.2007 a avut loc la Prefectura Sibiu un seminar in ce priveste constituirea camerelor agricole dupa modelul vest european unde au fost prezenti d-l Valentin Arvunescu de la Asociatia de Prietenie Ille et Villaine Sibiu, dl Valentin Tudorache Director executiv adjunct la Directia de Dezvoltare Rurala, in cadrul D.A.D.R. Sibiu Manuela Predescu consilier superior din cadrul DADR Sibiu, Joseph M. fermier din Franta care ne-a prezentat ferma si modelul de Camera Agricola francez si cativa agricultori din Judetul Sibiu. Din partea Alba Afroda au fost prezenti ing. Gligor Vasile si Gheorghe Toth trezorier. Dupa discutiile avute s-a ajuns la concluzia ca se pot infiinta si in Romania Camere Agricole dar numai cu vointa si sprijinul agricultorilor.


De asemenea s-a mai facut si o paralela intre camerele Agricole din Franta si cele din Polonia care difera in functie de numarul fermelor inscrise, numarul de hectare detinute de fermieri, numarul de persoane active din agricultura. Structura interna a unei Camere Agricole este compusa din Adunarea Generala a membrilor alesi, un birou ales si o comisie de audit., comisii tehnice cu misiune consultativa, consultanta agricola.


Deci Camerele Agricole sunt organisme de servicii pentru agricultorii din mediul rural cu: misiuni consulare, actiuni in teritoriu, probleme de mediu inconjurator, probleme de economie, locuri de munca si formare, producerea si difuzarea de resurse privind chestiunile tehnice si sistemele de productie.

Ing. Gligor Vasile
Vizita Agraria Cluj

 

In data de 10 mai 2007, un numar de 20 membrii ai Asociatiei Alba Afroda a efectuat o vizita la Expozitia agricola AGRARIA din Cluj Napoca . Aici au putut observa si descoperi cele mai noi si mai performante utilaje agricole de care are atata nevoie agricultura si foarte important rase de animale ameliorate. In urma vizitei s-au stabilit intalniri si schimburi de impresii despre produsele expuse pentru a fi contactati in vederea achizitionarii de diverse produse, animale de rasa sau utilaje.


Foarte buna impresie in cadrul expozitiei a facut standul de masini agricole unde agricultorii in special producatorii de legume au vazut asa numita masina de plantat rasaduri atat de necesara acestora pentru a usura lucrarea de plantare care este foarte obositoare si reclama multa munca manuala.


De asemenea foarte placut impresionat au fost si crescatorii de animale in special cei de vaci de lapte care au vizitat printre altele si standul de masini de muls si tancurile de racire cu care trebuie sa se doteze fermierii pentru a asigura calitatea laptelui conform normelor UE.

 

Managementul Regional Inovativ pentru implementarea Fondurilor Europene in Jud. Alba

In ziua de 28.05.2007 a avut loc la Prefectura Alba un seminar privind implementarea proiectelor europene in special proiectul Leader prezentat de Thomas Wehinger reprezentant al firmei In Went in colaborare cu GTZ. Firma In Went s-a fondat in 2002 are 900 de angajati in Germania si in lume, 150 mil Euro/an cifra de afaceri, are peste 53.000 de participanti la instruiri, organizeaza mese rotunde si seminarii pentru experti in ce privaste dezvoltarea sociala si durabila, promoveaza schimburi in ce priveste dezvoltarea durabila, si lucraza la diferite nivele : administratie publica, ONG-uri, OJCA, organizeaza seminarii, cursuri, consultanta.

De la infiintare a facut instruiri teoretice si practice excursii cu peste 20 de fermieri in Germania la diverse ferme, investeste in institutii si persoane, invatare, dialog si instruire pentru cresterea nivelului de trai, educatie permanente. Implementeaza managementul bazat pe comportamentul uman, lucreaza pentru institutii nationale si internationale pentru aderarea la UE, dezvoltarea proiectelor cu fonduri europene.

Vizita unui grup de 8 agricultori francezi

In perioada 16-23 aprilie SDRR si Camera de Agricultura din Rhone au organizat pentru un grup de 8 agricultori francezi crescatori de animale o excursie in Romania unde au vizitat mai multe obiective. In Bucuresti au avut intalniri cu Cristophe Manson atasat agricol la Misiunea economica de la Ambasada Frantei din Romania si cu Aurelie Richard care le-a prezentat schimburile intre Franta si Romania de produse agro-alimentare,si o imagine asupra agriculturii romanesti. Dupa plecarea din Bucuresti s-au oprit la Tirgu Mures au vizitat centrul de formare si dezvoltare Agromro din Singiorgiu de Mures unde au fost intampinati de d-l director Tiberiu Stef care le-a fost prezentat activitatea, apoi au vizitat ferma de vaci cu lapte a lui Daniel Alexa de la Chetani.

A doua zi au continuat vizitele la o alta ferma mixta legume si vaci cu lapte a domnului Uciu Grigore langa Ludus si o fabrica de lapte Friesland construita de olandezi apoi un centru de inseminare din apropiere, iar in drum spre Alba Iulia au vizitat si fabrica de lapte de la Unichim Unirea modernizata prin programul SAPARD. Dupa sosirea in Alba Iulia au vizitat sediul DADR Alba si au avut o discutie cu d-l Director executiv Calian Dorel despre politica agricola la nivelul judetului Alba dupa care s-a vizitat ferma de vaci cu lapte Bioterra de la Dostat apoi ferma de ovine de la Ungurei a d-lui Sofan iar in ultima partea zilei s-a vizitat ferma de vaci a d-lui Bogdan Nicolae membru Afroda de la Rosia de Secas si de asemenea s-a pus bazele infratirii intre scoala primara din Cunta si o scoala din Franta.

La sfarsitul zilei s-au cazat la Loman ,fiind primiti de d-l Stanciu Gheorghe membru Afroda crescator de vaci si oi iar ziua urmatoare in 22.11.2007 au participat la bilantul de stagiu al elevilor de la scoala din St. Laurent de Chamousset, iar in final s-au discutat detalii despre Asociatia de turism AVS din care face parte si d-l Faur Petru din Petresti la pensiunea caruia s-a desfasurat bilantul de stagiu.

 
Folosirea biocombustibililor o sursa de venit pentru agricultori

In ultima perioada fermierii se confrunta cu cheltuieli de productie tot mai mari, in conditiile in care pretul produselor agricole a ramas neschimbat sau chiar a scazut. In aceasta situatie se impune reducerea cheltuielilor de productie in paralel cu cresterea productiei agricole astfel incat fermele sa devina rentabile si sa reziste pe piata concurentei care este tot mai acerba. O data cu aderarea la Uniunea Europeana s-au impus si noi reguli in sensul renuntarii treptate la folosirea combustibililor fosili si prin aceasta la reducerea poluarii.

Se stie ca din totalul cheltuielilor de productie costurile combustibililor reprezinta circa 20% din cheltuieli, care se pot reduce cu 50% daca se utilizeaza carburant bio la motoarele diesel adica a uleiurilor vegetale crude obtinute din floarea soarelui sau rapita. Puterea calorica a uleiului vegetal este apropiata de cea a motorinei deci si consumul pe hectar este aproape la fel. Pentru usurare in exploatare se pornesc motoarele pe motorina dupa care se trece pe ulei vegetal, puterea este putin mai scazuta si motorul functioneaza bine. La un hectar de cereale paioase prin aplicarea lucrarilor mecanice se consuma aproximativ 75 l de combustibil astfel din calcule reiese ca de la un hectar de rapita se obtine biocombustibil pentru lucrarile mecanice a 11 ha de grau.

Biocombustibilul se incadreaza in clasa 0 de pericol si in consecinta poate fi depozitat si transportat fara autorizatie speciala. Din punct de vedere ecologic continutul de CO2 si SO2 raspunzatori de ploile acide si incalzirea globala sunt mult reduse, deci este o alternativa mai ieftina si mai accesibila decat vechii combustibili conventionali.

Ing.Vasile Gligor

Obtinerea unui lapte de calitate

Pentru a corespunde normelor europene, laptele curat sau igienic trebuie sa indeplineasca mai multi indicatori din care cei mai importanti sunt: numarul total de germeni (N.T.G.) si numarul de celule somatice (N.C.S.). Acesti indicatori se refera la un mililitru de lapte, care se extrage din tancul de racire, in care se colecteaza si se pastreaza intreaga productie de lapte a fermei, pe durata a max. 2 zile. Pentru ca laptele sa fie de calitate si conform normelor in vigoare, trebuie ca numarul total de germeni sa fie sub 100.000/ml, iar numarul de celule somatice sa nu depaseasca 400.000/ml.

Pentru mentinerea celor 2 indicatori in mod continuu si in limitele cerute de standardul de calitate a laptelui, fermierul trebuie sa verifice, la fiecare doua saptamani sau lunar, calitatea laptelui pe care-l produce, solicitand organelor abilitate prin lege sa faca analiza laptelui si sa-i determine parametrii. Daca acesti indicatori nu sunt in limita admisa de standard, fermierul trebuie, de urgenta sa analizeze cauzele care au determinat aceasta situatie.

Una din cauzele care duc la cresterea numarului total de germeni din lapte se datoreaza instrumentelor cu care se face mulgerea si se manipuleaza laptele. Acestea ori nu sunt spalate, ori nu sunt dezinfectate corect, sau laptele muls nu a fost pastrat la 2-4 grade Celsius. O alta cauza a cresterii numarului de celule somatice este faptul ca ugerul vacii este inflamat si atunci fermierul trebuie sa ia masuri corecte pentru a mentine cei doi indicatori de calitate la valori inferioare.

Ing. Gligor Vasile

Vizita unei delegatii D.A.D.R. in Franta

In perioada 11-18 iunie 2007 o delegatie formata din ing. Dorel Calian Director executiv la DADR Alba, ing. Rodica Parau presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Agricola Alba Afroda, ing.Marginean Cristina si ing. Sintimbrean Corina.-din cadrul directiei de dezvoltare rurala a DADR, au efectuat la invitatia Camerei de Agricultura din Rhone in cadrul cooperarii institutionale un schimb de experienta in Franta. Pe parcursul programului de intalniri pentru cunoasterea structurii organizatorice si a modului de sprijinire a reprezentantilor locali implicati in dezvoltarea rurala din departamentul Rhone, s-a urmarit gasirea unor modalitati de lucru adaptat la realitatile romanesti.

S-au purtat discutii cu reprezentantii Camerei de Agricultura, Directiei Departamentale de Agricultura si Paduri, Consiliul General Rhone, Consiliul Regional Rhone-Alpes responsabili de aplicarea programului Leader care urmeaza sa se deruleze si in judetul Alba. S-au vizitat magazine ale producatorilor agricoli, pietele de produse agricole care functioneaza sub supravegherea consiliului local locurile unde se depoziteaza marfa si daca se respecta normele de igiena si de siguranta a alimentelor, ferme de crestere a bovinelor, ateliere de prelucrare lapte.

Un rol foarte important in sprijinirea fermierilor il au camerele agricole care ii ajuta pe fermieri la intocmirea proiectelor, in contractarea bancilor pentru obtinerea de credite cu dobanda subventionata, de asemenea exista asociatii profesionale care fac diagnoze pentru realizarea proiectelor si implicarea lor asupra mediului, asigurarea consultantei in timpul derularii proiectului. Cel mai important lucru in reusita afacerii si rentabilizarea ei este asocierea producatorilor agricoli in desfacerea productiei si stabilirea unei politici de piata in avantajul tuturor.

Ing. Rodica Parau

Ziua Rozelor 2007

In data de 30 iunie 2007 a avut loc la Ciumbrud in sediul liceului agricol a 7-a editie a sarbatorii intitulata “Ziua Trandafirilor” unde ca de obicei au fost invitati toti producatorii de trandafiri din zona pentru a promova soiurile de trandafiri pe care le cultiva. Dintre cei care si-au expus produsele se numara:

 • Csiki Iuliu- Super Rosa Csiki
 • Molnar Andrei si Stefan -S.C.Molnar Mol-Exim S.N.C.
 • Bakk Emeric- Profi Family
 • Kerestesi Gheorghe -S.C. Dendro Art S.R.L.
 • A.F. Tamas Stefan

Manifestarea s-a derulat dupa programul urmator:

11:00 prezentarea expozantilor
12:00 vizitarea expozitiei si a parcului local
13:30 concurs de desene pentru copii
14:00 vizitarea campurilor de trandafiri
15:30 tombola

Ca organizatori au fost:

 • Asociatia Amicii Rozelor
 • Asociatia Alba Afroda
 • Liceul agricol Ciumbrud
 • Primaria Aiud


Cuvantul de deschidere a apartinut d-lui ing. Ioan Tetcu presedinte al filialei Alba-Amicii Rozelor, apoi dl. Dr. Ing. Stefan Wagner- presedinte al Asociatiei Nationale Amicii-Rozelor a prezentat expozantii si soiurile de trandafiri. Desigur au fost invitate toate personalitatile judetului si ne-am bucurat si ne-am simtit onorati de prezenta la manifestari a d-lui presedinte al Consiliului Judetean Alba dl Ion Dumitrel, insotit de o echipa de colaboratori si a d-lui Josan Horatiu Mihai-primarul orasului Aiud. Programul s-a desfasurat conform graficului, o mare atractie pentru copii fiind concursul de desene-soldat cu premii (au participat 34 copii) in final toata lumea a fost multumita in special dupa ce au vizitat campurile de trandafiri si mai ales dupa extragerea biletelor castigatoare la tombola.
Toti cultivatorii de trandafiri prezenti au fost recompensati cu o cupa comemorativa si o diploma.


Principiile de constituire a asociatiilor de producatori

Alcatuirea si implementarea unei asociatii de producatori cuprinde de obicei zece pasi consecutivi care se construiesc unul peste altul. Ordinea acestor pasi un este interschimbabila.

 • Definirea si caracteristicile membrilor
 • Definirea si stabilirea obiectivelor
 • Identificarea si oportunitati si prospectari de piata
 • Evaluarea acestor oportunitati in comparatie cu partile forte si partile slabe ale asociatiei si ale membrilor sai
 • Realizarea existentei riscurilor si a pericolelor
 • Revizuirea obiectivelor de ordin general si stabilirea unor scopuri, ce pot fi atinse in mod realist
 • Stabilirea unui cadru legal adecvat si inregistrarea
 • Stabilirea de structuri organizatorice interne
 • Planificarea afacerii si dezvoltarii
 • Surse pentru capitalul de pornire


In orice asociatie obiectivul principal este imbunatatirea veniturilor si conditiilor de viata pentru membrii, consensul in aceasta privinta se obtine foarte usor. Asociatiile pot contribui prin diverse moduri pentru marirea veniturilor membrilor, care implica diverse moduri de complexitate, riscuri si disciplina organizationala. Decisive pentru succesul economic al asociatiei sunt identificarea oportunitatilor si continua urmarire a pietei. In aceasta faza esentiala este analiza de piata, in care asociatia doreste sa se afirme, si estimarea dezvoltarii sale ulterioare. Asociatiile se constituie pentru a strange beneficii pentru membrii lor, pe un termen mai indelungat iar directiile de dezvoltare a pietei pe termen indelungat sunt mult mai importante decat evaluarile detailate ale situatiei prezente. Avantajele asociatiei pot fi de exemplu relatiile personale bune, corelate cu investitiile, disponibilitatea anumitor resurse de productie, cunostiinte specializate sau cunoasterea intrinseca a potentialilor clienti. Dezavantajele pot fi lipsa capitalului de pornire, lipsa de experienta in conducerea unei asociatii ce are ca scop comercial, cunostinte reduse de marketing si vanzari si subestimarea eforturilor necesare pentru a avea succes pe piata.

Stagiari francezi 7-28 iulie 2007

In data de 07.07.2007 au sosit in Aiud un grup de 14 stagiari francezi de la Maison familiale Chessy-les-Mins prin programul Leonardo pentru a face un stagiu de practica in diverse ferme din zona Leorint pe profilele legumicultura, floricultura, peisagistica si pepiniere.

O data ajunsi in Aiud ei au fost asteptati de responsabilii de stagii si preluati de acestia, iar incepand din data de 09.07.2007 vor participa la muncile de sezon caracteristice pentru fiecare fermier in parte.

Pentru a evita unele probleme specifice copiilor de liceu ei vor fi vizitati si supravegheati de un profesor care va face vizite pe la fiecare responsabil de stagiu pentru a se asigura ca totul decurge bine.

ANUNTURI


Vand Buxus, Thuia, Hibiscus la preturi fara concurenta.
Relatii la tel. 0788367721

Vand grau recolta anului 2007 calitate foarte buna
Relatii la tel. 0744282825

 

Ce este F.E.A.D.R.

Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala este un instrument de finantare creat de Uniunea Europeana pentru a sprijini tarile membre in implementarea Politicii Agricole Comune de care vor beneficia toate statele membre. FEADR reprezinta o oportunitate de finantare pentru spatiul rural romanesc, in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, incepand cu 2007 si pana in 2013.

Similar cu programul SAPARD si FEADR se va baza pe principiul cofinantarii proiectelor de investitii private, fondurile europene vor putea fi accesate in baza a doua documente cheie: Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 si Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala. Institutiile implicate in implementarea programului sunt :

 • MAPDR Directia Generala de Dezvoltare Rurala
 • Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit
 • Agentia de Plati si Interventie in Agricultura


Prioritatile programului se desfasoara pe 4 axe:

 • Axa I Cresterea Competitivitatii sectorului agricol si silvic 45% din totalul fondurilor UE alocate
 • Axa II Imbunatatirea mediului si a zonelor rurale 25% din fondurile alocate
 • Axa III Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale 30% din fondurile europene
 • Axa IV LEADER va primi 2,5% din sumele alocate celorlalte domenii

Fondurile nerambursabile europene vor fi acordate pentru urmatoarele tipuri de investitii private:

 • Modernizarea exploatatilor agricole
 • Cresterea valorii economice a padurilor
 • Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice
 • Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii
 • Diversificarea activitatilor nonagricole
 • Sprijin pentru crearea si dezvoltarea microintreprinderilor cu scopul de a promova spiritul intreprinzator
 • Incurajarea activitatilor turistice
 • Servicii de baza pentru economia si populatia rurala
REDACTIA


Ing. Rodica Parau, presedinta asociatiei
Agricultor George Toth, trezorier
Ing. Otilia Rusu, membra a consiliului de administratie
Ing. Vasile Gligor animator local, responsabil actiuni teren