numarul 3, Iunie 2004

Ziar distribuit gratuit in 6 comune din Judetul Alba: Cenade, Radesti, Rosia de Secas, Sasciori, Sincel, Santimbru

25 iunie
Ciumbrud
Ziua Trandafirlor
Promovarea cultivatorilor de trandafiri din Ciumbrud
27 iunie
Alba Iulia
Adunarea Generala Afroda
Bilantul anului 2003-2004
28-30 iunie
Alba-Iulia
Eco Mures
Gestionarea rationala a Raului Mures
1-3 iulie
Satu Mare
Seminar Agroturism
Dezvoltarea relatiilor de colaborare intre asociatiile de agroturism din Romania
4 iulie
Sasciori (Loman)
Grup de producatori ovine
Constituirea grupului de producatori
8-10 iulie
Ungaria
Vizita de studiu pentru legumicultori
Dezvoltarea tehnicilor de productie
18 iulie
Garda de Sus
Practica in agroturism
Identificarea tipurilor de agroturism pe Valea Ariesului
OASPETI DIN FRANTA
30 Martie-6Aprilie 2004

 

Clasa de elevi de la MFREO din St Martin en Haut specializata in repararea utilajelor agricole cu care Alba Afroda a demarat un proiect in 2003 a efectuat o vizita in judetul Alba in 4 comune in care Alba Afroda isi desfasoara activitatea .Aceste comune sunt : Radesti, Cenade, Rosia de Secas si Sasciori.

Scopul acestei vizite a fost acela de a verifica modul in care utilajele reparate de ei si aduse in Romania sunt folosite.Aceste utilaje sunt repartizate in comunele : Cenade, Rosia de Secas si Sasciori iar responsabilii acestor utilaje sunt : Florin Paraschiv, Bogdan Nicolae si Stanciu Gheorghe.Aceste utilaje sunt in general exploatate bine, rezervele exprimate de elevi se refera in primul rand la adapostirea acestora in remize . Pentru a usura munca responsabililor de utilaje s-a propus traducerea cartilor tehnice in limba Romana, ceea ce ar duce la o imbunatatire a exploatarii acestora.

Pe langa vizitarea grupurilor de agricultori care expoateaza utilajele agricole din Franta, s-a mai vizitat si liceul din Ciumbrud cu care se doreste crearea unei relatii de colaborare si schimb profesional. In acest sens prima zi din cadrul acestei vizite a fost destinata liceului care a organizat pe parcursul unei zile intreagi un program special(vizitare liceu, vizitare laptarie Bagau, vizitarea cramei din Ciumbrud, meci de fotbal si o masa festiva ) .

Posibilitatile de colaborare pe viitor :

 

1. Crearea unui parteneriat cu liceul din Ciumbrud, parteneriat bazat intr-o prima faza pe schimuri si vizite reciproce, urmand ca ulterior sa se studieze alte modalitati de colaborare. In realizarea primului pas s-a hotarat depunerea unor dosare de finantare atat de catre partea franceza cat si de catre partea romana, proiecte care sa fie finantate incapand cu anul 2005.

2. Continuarea proiectului inceput in anul 2003 intre Alba Afroda si MFREO St Martin en Haut,privind dotarea grupurilor de agricultori cu utilaje agricole.Acest proiect va fi adaptat si inbunatatit, astfel incat sa raspunda cerintelor reale existente pe teren.

3. Crearea unui parteneriat si depunerea unui dosar de finantare intre MFREO din Rhone si Alba Afroda in idea dezvoltarii unor proiecte comune .Dintre cele 8 MFREO din departamentul Rhone, 3 scoli au stabilit deja proiecte de colaborare cu Alba-Afroda.Aceste scoli sunt :

- MFREO St Martin en Haut

- MFREO St Laurent de Chamousset

- MFREO Chessy les Mines

VIZITA IN FRANTA A HORTICULTORILOR  
7-11 Martie 2004

Participanti :
Ciumbrud : Molnar Andrei;Molnar Stefan
Leorint : Bardi Ioan; Karsai Martin

S-au vizitat 8 locatii, dintre care:
Pepiniera horticola “M GROMOLARD” la Messimi
Statiunea experimentala horticola RATHO
Ferma de producere de trandafiri si orhidee
Firma de producere a trandafirilor « Meilland Richardier »

Firma de producere a trandafirilor « Meilland Richardier » pe care o vom prezenta aici are o istorie de aproape 100 de ani fiind creata de catre doua famili din Italia si Franta. In acest moment aceasta firma are legaturi comerciale in toata lumea, este un mare producator si creator de noi soiuri de trandafiri si promoveaza un sistem de vanzare prin corespondenta.Sediul firmei este la Nice, suprafata totala este de 50 de ha in care se produc trandafiri atat pentru flori cat si trandafiri cu tija si urcatori. In procesul de productie a trandafirilor sa recurs si la producerea lor in Ungaria si Bulgaria unde costul lor de productie este mai mic. Productia totala de trandafiri depaseste 4 mil de bucati, peste 60 miide pomi la galeata .Punctul de lucru de langa Lyon are 60 de persoane angajate permanent, numar care poate ajunge pana la 300 cu sezonierii din lunile de primavara si toamna.

Cele trei axe principale de lucru ale activitatile firmei sunt :

-crearea si protejarea soiurilor proprii de trandafir

-compartimentul de productie

-comercializarea

Crearea noilor soiuri de trandafiri este o preocupare importanta in cadrul firmei, pana in acest moment existant peste 40 de soiuri create sub nume propriu.Aceste soiuri sunt protejate printr-un program special inpotriva copierii.In general pentru a crea un nou soi de trandafir este nevoie de 10-12 ani de testari si omologarii .

Productia este asigurata in mare parte in compartimentul propriu, dar exista si contracte de colaborare atat cu producatorii francezi cat si cu producatorii din Ungaria si Bulgaria.

Comercializarea trandafirilor se face in proportie de 80% la firme de amenajari, restul de 20% din totalul vanzarilor se face prin corespondenta .Exista o echipa completa care deserveste acest sistem de comercializare prin corespondenta si care are o pondere in totalul incasarilor de 40% .Tot prin acest sistem se comercializeaza si alte produse de stricta necesitate intr-o gradina (fertilizanti, seminte, reviste de specialitate,materiale).

Acesta vizita este considerat primul pas catre o viitoare cooperare intre firma Meilland Richardier si Alba-Afroda.Ambele parti au fost impresionate de nivelul tehnologic si cunostintele din domeniu, fiecare parte exprimandusi disponibilitatea catre o calaborare.Urmatorul pas in acest schimb este acela de a trimite firmei o aferta clara de trandafiri si pomi, urmand ca in aceasta vara reprezentatul comercial pentru Ungaria si Bulgaria sa se deplaseze la Ciumbrud si Leorint pentru a perfecta un eventual schimb.

VIZITA IN FRANTA A FERMIERILOR 
24-29 mai 2004


Asociatia Alba_Afroda a organizat o vizita in Franta in departamentul Rhone pe perioada 24-29 mai 2004 pentru 15 agricultori din judetul Alba acestia au reprezentat urmatoarele commune: Radesti, Lopadea Noua, Santimbru, Sancel, Cenade, Sasciori si Almasul Mare.

Obiectivele acestei vizite au fost :

-observarea modului de intretinere si furajare a bovinelor si ovinelor

-observarea gradului de mecanizare a agricultorilor francezi

-tehnicile franceze de productie in agricultura

-organizarea fermierilor la nivel local

-consolidarea cooperarii franco-romane intre cele doua judete Rhone-Alba

Din bilantul acestei vizite amintim :

-o intalnire la Prefectura Rhone, cu domnul subprefect Jean-Paul Delorme, responsabil cu cooperarea descentralizata intre cele doua departamente.

-2 intalniri cu scolile specializate in pregatirea alternativa, la nivel de liceu, MFREO St Martin en Haut si St Laurent de Chamusset, cu care s-au perfectat colaborari pentru anii 2004-2005 la nivel de stagii de pregatire.

-3 intalniri cu reprezentantii unor firme specializate de omercializare a utilajelor agricole ;

-s-au vizitat 15 ferme zootehnice, o cooperativa de comercializare a oilor, COREL, cu care s-a stabillit un parteneriat de colaborare.

-am participat la Adunarea Generala a SDRR, asociatia similara a Alba-AFRODA in Franta.

Agricultorii romani, majoritatea pentru prima data intr-o astfel de experienta, s-au intors acasa cu multe impresii de impartasit familiei si prietenilor, si cu multe proiecte personale de implementat in gospodariile lor. Spor la munca !

STAGIARI IN FRANTA


In aceasta perioada in Franta se afla intr-un stagiu practic la ferme 9 tineri agricultori din judetul Alba. Acestia lucreaza impreuna cu familii de agricultori francezi pentru 4 luni, astfel ca in luna august cativa se vor intoarce in tara, noi speram cu cat mai multe lucruri bune si mai ales cu planuri pentru viitoul lor! Le uram mult succes pe mai departe!

Iata lista tinerilor stagiari si profilul fermelor unde lucreaza acestia :

Marginean Nicolae Marius (Cenade), crestere bovine

Marginean Ioan (Cenade), crestere bovine si caprine

Cipariu Darius (Sancel), crestere bovine si prelucrare lapte

Radulet Anisoara (Cenade), crestere bovine si prelucre lapte

Ivan Ilie (Cenade), creste bovine si porcine

Kirr Andreas (Ungurei), crestere bovine, pui pentru carne si cultivarea capsunilor

Tileaga Sabin (Ungurei), crestere bovine si pui pentru carne

Fratila Cosmin (Sancel), crestere bovine

Fratila Teodor (Sancel), crestere bovine si cultivare vita de vie

POVESTE DE SUCCES


La taifas cu un fost stagiar…

-Ce impresie ti-a lasat stagiul efectuat inFranta anul trecut ?

« Acest stagiu a fost unul deosebit pentru mine, a fost bine organizat,, am invatat foarte multe lucruri, de la modul de gandire francez pana la organizarea agricola si tehnologiile folosite. N-ai sa crezi pana nu vezi ! Eu am avut posibilitatea de a vedea cum se lucreaza intr-o ferma franceza datorita asociatiei Alba-AFRODA ! »

-La ce anume te referi cand spui « modul de gandire francez » ?

« Cum sa spun, in Franta exista un sistem informational foarte bine pus la punct, de unde toti fermierii primesc in mod regulat informatii referitoare la pretul laptelui, al furajelor, informatii despre furnizorii de utilaje agricole si multe altele, din Franta sau chiar din Europa. La randul lor fermierii le transmit la alti fermieri, discuta tot timpul intre ei si se ajuta unul pe altul. La noi este pacat ca nu exista aceasta comunicare intre fermieri, de exemplu daca cineva stie unde se achizitioneaza produse la un pret bun, nu-i spune si vecinului !

Apoi, ferma la care am lucrat in stagiu avea o mica fabrica de iaurt, iar zerul care rezulta din procesul de productie era livrat printr-o conducta la o ferma de porci, situata la 1 km, pe gratis, fara nici un ban ! La noi gasesti asa ceva ? Oamenii prefera sa arunce la gunoi decat sa dea gratis. Tot acolo se fac analize la pamant la fiecare 3-4 ani, spre comparatie cu Romania unde taranii dau gunoi din grajd si cam atat…iar Romania se prefera sa se creasca 5-6 vaci care dau 10-15 litrii de lapte fiecare, decat sa tina o vaca de la care poate primii 30-35 litrii.

(va urma)
Florin Popa, Radesti

LEGILE CE VA PRIVESC
ORDIN

Privind constituirea si recunoasterea grupurilor de producatori pentru valorificarea produselor horticole

Acesta se refera la urmatoarele categori de produse : fructe, legume, produse ce urmeaza a fi prelucrate, ciuperci, struguri de masa, cartofi timpurii si de vara.

Grupurile de producatori constituite dupa actualul ordin vor fi persoane juridice de drept privat, functionand pe baza unui statut si a conditiilor impuse de actualul ordin. Obiectul de activitate al grupului constituit va consta in :

a) Programarea productiei in functie de cererea de pe piata pe baza unui caiet de sarcini .

b) Promovarea produselor si concentrarea aprovizionarii.

c) Reducerea costurilor de productie si promovarea noilor tehnici de cultura.

Prin actul de constituire al grupului de producatori, acestia se angajeaza sa respecte anumite reguli comune de functionare a grupului .

Grupurile de producatori pot fi recunoscute de catre autoritatea nationala care este Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, prin Directia Generala de implementare si reglementare, care primeste cererile pentru recunoasterea grupurilor de producatori, analizeaza si acorda recunoasterea acestora .Pentru a putea fi recunoscute grupurile de producatori trebuie sa prezinte dovezi relevante ca :

a) grupul este stabilit si isi desfasoara activitatea de-a lungul timpului ;

b) permit exclusiv membrilor sai sa beneficieze de asistenta tehnica ;

c) pune la dispozitia membrilor sai toata tehnica si mijloacele de care dispun (sortare, ambalare, comercializare, etc) si se asigura managementul comercial si bugetar adecvat cu scopurile grupului de producatori .

Grupul de producatori recunoscut primeste decizia de recunoastere si se inregistraza intr-un registru special deschis la Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.

Asociatile de producatori constituite inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin pot fi recunoscute ca grupuri de producatori daca respecta conditiile de recunoastere prevazute in anexa nr 1, iar statutul lor respecta prevederile statutului cadru prezentat in anexa nr 2.

Grupurile de producatori pot fuziona sau se pot diviza pastrandu-si recunoasterea ca grup de producatori,cu respectarea prevederilor cuprinse in anexa nr 1. Grupurile de producatori pot beneficia de sprijin financiar prin programe de dezvoltare, de la bugetul de stat sau din alte surse de finantare pe toata perioada in care indeplinesc prevederile prezentului ordin.

Perioada minima de functionare a unui grup de producatori nu poate fi mai mica de un an.

Persoanele fizice sau juridice care nu sunt producatori pot fi acceptate ca membrii ai grupului de producatori in anumite conditii stabilite de adunarea generala a grupului de producatori.

SUBVENTII pentru tractoare si echipamente agricole noi
Se pot achizitiona tractoare si echipamente agricole noi conform HG 1399/2003, cu o subventie de 45%. Solicitantii vor depune la DADR Alba (camera 402) urmatoarele documente :
- cerere tip (cam 402)
- adeverinta de la Registrul agricol , din care sa reiasa ca solicitantul, detine teren sau animale , cu mentiunea ca terenul nu este dat in arenda ci il lucreaza solicitantul de alocatie ;
- adeverinta de la primarie ca solicitantul nu are datorii restante la bugetul local , iar pentru persoane juridice si de la Administratia Finantelor Publice ca nu sunt datorii restante la bugetul de stat ;

- pentru persoanele juridice

– copie dupa Statutul societatii , din care sa rezulte ca obiect de activitate - cultivarea pamantului sau cresterea animalelor;

- FACTURA PROFORMA a tractorului sau utilajului solicitat intocmite de fabrica sau de reprezentantii in judet ai fabricantului (SC Aprohorea SA sau SC Agroservice SA ) insotita de DECLARATIA unitatilor furnizoare cum ca mentin preturile constante pana la livrarea catre beneficiari.


Asociatia Alba-AFRODA va asteapta opiniile si intrebarile la sediul din Alba-Iulia, B-dul Ghe. Sincai

nr 2A si la tel. 0788 367719 sau 0258 813 259

Redactia : Rodica Parau, Gheorghe Toth, Valerie Ciolos, Daniel Alexa, Ana Faur

IN ACEST NUMAR …
CALENDAR
OASPETI DIN FRANTA
VIZITA IN FRANTA A HORTICULTORILOR  
VIZITA IN FRANTA A FERMIERILOR 
STAGIARI IN FRANTA
POVESTE DE SUCCES
LEGILE CE VA PRIVESC
SUBVENTII pentru tractoare si echipamente agricole noi