numarul 4, Septembrie 2004

Ziar distribuit gratuit in 6 comune din Judetul Alba: Cenade, Radesti, Rosia de Secas, Sasciori, Sincel, Santimbru

IN ACEST NUMAR …
 

CALENDAR

EDITORIAL

PAGINA PE INTERNET

Rezumatul ADUNARII GENERALE Alba-AFRODA

ZIUA TRANDAFIRILOR

VIZITA LA GARDA DE SUS

SEMINAR DE AGROTURISM

CONSTITUIREA UNUI GRUP DE PRODUCATORI

LEGILE CE NE PRIVESC

FOLOSIREA IN COMUN A UTILAJELOR

REDACTIA

 

 

Vizita grupului agroturism Sasciori (constituit in Asociatia Valea Sebesului) in Franta, cu obiectivul cunoasterii turismului rural francez – 10 / 22 septembrie;

Vizita grupului de crescatori bovine la ferma de vaci de le Dostat;

Organizarea programului de stagiu in judetul Alba pentru 3 elevi ai unui liceu agricol din Franta ;

Organizarea transportului de utilaje agricole si stabilirea regulamentului de utilizare in comun a utilajelor ;

Prezentarea rezultatului diagnosticului agricol facut asupra comunelor Unirea, Lunca Mures si Ocna Mures de Cedric Bernard – 19 septembrie

Organizarea cursului de animatori locali (Pierre Ducotterd, Franta) – 7-10 octobrie (de confirmat) ;

Reunirea stagiarilor romani reintorsi de curand din Franta si prezentarea rapoartelor lor de stagiu ;


Organizarea unor sesiuni de formare a echipei de lucru din asociatie .

EDITORIAL

 

Dragi membri, simpatizanti sau parteneri,

Va propun sa trecem în revista activitatile în curs de desfasurare în cadrul asociatiei Alba – Afroda. În primul rând aceasta vara este marcata de schimbarile survenite în echipa asociatiei, în urma plecarii animatorului nostru local Daniel Alexa, care a ales sa se lanseze în aventura productiei agricole si sa devina fermier. Putem spune ca a fost convingator în activitatea sa, pentru ca s-a convins, iata, pe sine însusi de frumusetea meseriei de agricultor ! Îi multumim mult pentru activitatea depusa alaturi de noi si-i uram mult succes în noua activitate.

Tinerii plecati în stagiu agricol în Franta in luna martie, au revenit acasa la sfârsitul lui iulie, cu o gramada de idei în minte. Întoarcerea lor acasa corespunde cu lansarea « operatiunii utilaje agricole ». În ciuda dificultatilor administrative întâlnite anul trecut si a imperfectiunilor constatate în administrarea utilajelor în anumite comune, membri Alba – Afroda s-au manifestat în cadrul adunarii generale din 27 iunie 2004 (pagina 2) în favoarea continuarii acestei actiuni .

Lucien VENET, presedinte al Federatiei departamentale a CUMA în departamentul Rhône, în cadrul vizitei în România în iulie, a insistat pe necesitatea existentei si despe privinta modalitatilor de utilizare, întretinere si reînnoire a materialului agricol. În acest cadru, numirea unui responsabil pentru fiecare utilaj este indispensabila (pagina 6).

Asociatia « Valea Sebesului » a participat la mai multe evenimente, printre care un seminar patronat de Ambasada Frantei, care a reunit mai multi actori ai turismului din România : a fost ocazia unor luari de contact si a initierii unor noi parteneriate (pagina 4).

De notat aparitia unei legi referitoare la constituirea grupurilor de producatori, care merita o atentie speciala din partea noastra, întrucât ofera noi perspective agricultorilor pentru a-si desfasura activitatea, mai ales facilitând accesul la fonduri SAPARD în cadrul masurii privind constituirea grupurilor de producatori (pagina 5).

Lectura placuta tuturor!

Valérie CIOLOS-VILLEMIN

PAGINA PE INTERNET
www.afroda.ro

 

Bazdagania de calculator a intrat in casele multora dintre noi, de voie, de nevoie…si iata ca si noi suntem priviti acum de intreaga lume, prin intermediul uneia dintre marile inventii ale omenirii: internetul! E ca si cum ai avea o carte uriasa in fata cu toate domeniile ce s-au inventat sau imaginat, iar in cateva secunde ai tot ceea ce doresti sa cauti, sa vezi sau sa auzi!

Astfel, pentru cei ce au un calculator conectat la internet, le sugeram sa intre pe adresa:

www.afroda.ro

care este de acum pagina pe internet a asociatiei Alba-AFRODA; se pot explora subcategoriile sale: trandafiri (pagina producatorilor de trandafiri de la Ciumbrud), oieri (grupul de oieri de la Loman), legumicultori (grupul de cultivatori de legume din Leorint), crescatori de vaci (grupul specializat de la Rosia de Secas), agroturism (Asociatia Valea Sebesului), utilaje agricole, micro-credite (organizarea acestui serviciu, beneficiarii de credite si situatia rambursarii lor)

De asemena, in pagina principala a asociatiei puteti afla in orice moment informatii cu privire la istoricul Alba-AFRODA, membrii acesteia, axele de actiune pentru anul in curs (animare locala, informare si sprijin investitional), partenerii nationali si externi, informatii utile cu privire la fonduri de finantare ale asociatiei si alti stagiari; puteti chiar face propuneri!

Chiar daca dumneavoastra nu stiti sa utilizati calculatorul, rugati rudele sau prietenii dumneavoastra cunoscatori sa va arate modul de prezentare al Asociatiei Alba-AFRODA in lume! O astfel de pagina de internet este deosebit de utila pentru a face cunoscute misiunile si realizarile Asociatiei Alba-AFRODA fara limitele fizice ale granitelor!

Rezumatul ADUNARII GENERALE Alba-AFRODA

 

Asamblul General Alba-AFRODA a avut loc pe data de 27 iunie si a avut ca ordine de zi:

1. Bilantul activitatii 2003; prezentat de Rodica Parau

2. Bilantul activitatii ianuarie-iunie 2004, prezentat de Daniel Alexa

3. Raportul financiar: bilatul contabil 2003, situatia rambursarii creditelor, situatia rambursarii contravaloare transport utilaje 2003, situatie rambursari contravaloare folie, situatie cotizatii, prezentate de contabila asociatiei

4. Proiecte in colaborare cu partenerii Alba_AFRODA (CICDA, SDRR), prezentat de Valerie Ciolos-Villemin

5. Organizarea filierei de agroturism si a Asociatiei Valea Sebesului, prezentata de Ana Faur

6. Diverse probleme organizatorice : consiliu de administratie s-a reinnoit si in acest scop s-au facut urmatoarele propuneri :

a. Popa Ioan Iancu, Santimbru

b. Costea Teodor, Sancel

c. Rusu Otilia, Alba Iulia

d. Ana Bors, Rosia de Secas

Ziarul nu este distribuit la toti membrii, si s-a propus sa fie distribuit prin posta (ceea ce ar costa prea mult) sau sa fie lasat la primaria comunei unde sa existe o persoana care sa se ocupe de distribuirea lui sau sa existe acei corespondenti locali cunoscuti de toata lumea. Noi rubrici propuse: mai multa legislatie, sfaturi privind normele si legislatia UE.

Utilajele care au fost aduse anul trecut nu s-au recuperat decat in mica masura banii pentru transport, astfel a venit propunerea ca toate problemele sa fie discutate in asociatie si sa se ia masuri impreuna. De asemenea s-a propus constituirea unui grup de lucru (comisie) pe utilaje, care sa se reuneasca cand este nevoie, care sa fie raspunzatori de logistica, plata, care sa organizeze modul de gestionare, etc, grup format din :

· Cenade – Paraschiv Florin

· Sancel – Fratila Virgil

· Santimbru – Crisan Aurel

· Radesti – Maier Ioan

· Sasciori – Stanciu Gheorghe

· Rosia de Secas – Bogdan Nicola

ZIUA TRANDAFIRILOR

V-am adresat in numarul precedent al ziarului “Sufletul Satului” o invitatie la “Ziua Trandafirilor”, o sarbatoare dedicata frumoaselor flori si cultivatorilor lor! Pentru Alba-AFRODA evenimentul a fost o reusita, in calitatea sa de co-organizator, alaturi de “Asociatia Amicii Rozelor”, Liceul Agricol Ciumbrud si de Primaria Aiud. Producatorii de trandafiri din Ciumbrud sunt membrii aderenti ai asociatiei noastre din acest an, iar ideea organizarii unei astfel de sarbatori n-a fost o intamplare, caci ea se intampla in fiecare an de ceva vreme intr-un cadru mai restrans si cu mai putin fast. Anul acesta, ne-am hotarat sa-l oganizam pe data de 25 iunie, perioada maximei infloriri pentru trandafiri si avand norocul unei zile deosebit de insorite!
Ziua a inceput prin prezentarea motivatiei zilei, a programului ce va urma si a expozantilor prezenti; mai apoi, invitatii si vizitatorii au avut deosebita surpriza de a asista la un adevarat regal al aranjamentelor florale, ce a surprins pe toata lumea! Cultivatorii de trandafiri prezenti in expozitie si-au etalat diferitele soiuri de trandafiri in culori vii si izuri pasionante, in cadrul natural oferit de parcul local al Liceului Ciumbrud (deosebit prin amplasare si amenajare, apartinand pe vremuri boierilor de aici !) si intr-un decor rustic cu sperietori de ciori, cosuri si bocuri de lemn, roti si osii de car sau sculpturi traditionale. Mare tombola s-a intamplat putin mai apoi, cand au fost puse la bataie aranjamente florale, sticle de vin si un tort de trandafiri. Parca n-ai mai fi plecat nicicand de acolo!

Dar programul a continuat intr-o alta ambianta, drept umare multime de masini si oameni au pornit pioniereste in campurile colorate de trandafiri; aici proprietarii au explicat diferitele stagii de cultivare a trandafirilor, diferitele soiuri si au ofeogramul ne-a condus la crama locala de vinuri, unde, intr-o pivnita placuta prin racoarea contrastanta caldurii de afara, inconjurarit cate o floare celor prezenti.

Si mai imbatati de aceasta splendoare, urma sa incercam sa ne dezmeticim putin, insa prti de butoaie si luati in serios de sirul perfect aliniat de pahare cu picior, am clatit, privit si degustat prietenul cel mai de soi al lui Bahus!

Iesind din nou la lumina fierbinte de sfarsit de iunie, am mai privit inca o data aranjamentele din expozitie si am plecat spre casa cu trandafiri in mana si cu nostalgia unei zile deosebite! Si-am auzit povestindu-se despre ceea ce vazusem noi chiar si la televizor, iar celor ce cititi aceste randuri si regratati ca n-ati participat, va spunem ca se doreste organizarea unei alte editii anul viitor, macar la fel de reusita ca aceasta!

O POVESTE DE SUCCES…

 

Continuam in acest nr. al revistei cu partea a doua a interviului realizat stagiarului Szilagy Zoltan din Radesti.


Cat de mare era ferma la care ai lucrat?

- 35 de ha proprietate personala, si restul pana la 85 il lucra in arenda,de la alti proprietari ce nu erau fermieri. La ferma erau 85 de vaci cu juninci si vitei.Vacile erau crescute pana la 8-9 ani, cand se inlocuiau cu tineret. .De asemenea taurasii
dupa 2 saptamani erau vanduti la crescatorii de taurasi. Viteii erau hraniti cu 3 kg. de faina amestecata cu vitamine . Juninciile se montau la 18 luni si trebuiau sa aiba 350 kg.

Fermierii erau indrumati de vreo asociatie?

- Da, este Camera de Agricultura, care organizeaza de 2 ori pe luna o intrunire cu fermierii, pentru a discuta si rezolva problemele si greutatiile cu care se confrunta. Aceasta ii obliga pe fermieri sa dea lapte cald viteilor de pana la 2 luni. Fermierii trebuie sa-si noteze si sa-si insemneze intr-un caiet special bilantul activitatiilor si desfasurarea lor.

Care era programul de lucru la ferma la care ai fost?

Programul incepea la ora 6.00 dimineata cu mulgerea vacilor, si se termina seara la 19.00 tot cu mulsul, deoarece el trebuie efectuat la 12.00 ore. Sambata si duminica erau zile libere de ferma in acest timp se ocupau pe rand ingrijitorul, patronul fermei si baiatul acestuia.

Ai venit cu lucruri noi pe care le-ai pus in practica?

- Bineinteles, acesta a fost si scopul, chiar daca dupa o luna m-am intors acasa pt.ca au aparut probleme la ferma mea din tara , iar apoi m-am intors sa-mi continui stagiu!
Florin Popa, correspondent local in Radesti

VIZITA LA GARDA DE SUS

 

Printre vizitele planificate in tara pentru anul 2004, Asociatia Alba-AFRODA a fost organizatoarea unei vizite la Garda de Sus cu ocazia organizarii unui targ de turism local; participantii la acest eveniment au fost membrii Asociatiei Valea Sebesului (AVS), tanara asociatie si “puiul” Alba-AFRODA care a participat pentru prima oara la o manifestare de acest gen!

Obiectivele deplasarii au fost urmatoarele:

Realizarea stagiului practic pentru cursantii cursului de agroturism organizat de Alba-AFRODA in colaborare cu ANTREC si CICDA

Vizitarea unei zone turistice rurale bine dezvoltate, e drept ca au inceput aceasta activitate in urma cu 10 ani ;

Contact cu proprietari de pensiuni din zona Vaii Ariesului.

Participantii au fost in numar de 14, membrii Alba-AFRODA si AVS, reprezentanti ai familiilor acestora si participanti la cursul de agroturism. Desi ne-am pregatit sa paticipam ca expozanti la acest targ ( cu pliante, poze, tesaturi traditionale si port popular) si desi ne-am trezit de dimineata, drumul lung si anevoios a facut ca ora sosirii sa fie trecuta de ora 11.00, drept urmare doar doua persoane s-au imbracat in costum popular si au impartit primele pliante ale AVS, realizate special cu acest scop. Experienta prezentei noastre acolo insa a fost instructiva, participantii au putut lua legatura cu expozanti, producatori de specialitati locale sau artizanale (icoane pe sticla, tesaturi), proprietari de structuri de cazare, etc. Programul expozitiei a inclus premierea celei mai bune gospodine (prin prezenta « Bucatariei lui Radu ») si prezenta tarafului primarilor de pe Valea Ariesului (moment de maxima atractie, lipsit de conotatie politica !).

Mai departe, grupul a dorit vizitarea unei pesteri din zona (mai ales ca ne aflam in Muntii Apuseni, cunoscuta international pentru multele pesteri), drept urmare o parte dintre noi a intrat, cu grija, in « pestera lui Ionele ». Mai apoi am ajuns in satul Arieseni, renumita statiune de ski iarna, cu multe pensiuni si frumos peisaj de munte vara. La intoarcere am vizitat pensiunea ”Mama Uta” , unde am avut norocul de a o cunoaste personal pe femeia care a dat numele pensiunii si hanului; aici am vizitat structura corpului de cazare (camere de 4-6 camere, cu baie comuna, pe hol si camere de 2 persoane, cu baia separata, in camera) si hanul in care se spune ca se gateste cel mai bine!

Dupa toate acestea, ne-am intors pe acelasi drum, cu amintirea unei zile frumoase, ca vreme si ca povata !

Ana Faur

SEMINAR DE AGROTURISM

 

In perioada 2-3 Iulie la Satu Mare a avut loc o micro-reuniune tehnica cu titlul “Cooperarea descentralizata franco-romana in domeniul agroturismului”, eveniment la care Asociatia Alba-AFRODA a participat din perspectiva filierei agroturistice existente acum pe Valea Sebesului , prin “Asociatia Valea Sebesului”.

Aceasta reuniune a fost organizata si coordonata de organismele franco-romane considerate ca fiind cele mai importante in aceasta colaborare bilaterala in Romania: Serviciul Cultural al Ambasadei Frantei in Romania (SCAC) si Operatiunea Satele Romanesti (OVR) cu ajutorul Centrului Cultural Francez din Cluj (CCF). Invitati sa participe la reuniune au fost asociatiile ce au actiuni in turismul rural romanesc, cu scopul de a reflecta, pe baza experientelor lor, la situatia actuala a acestui domeniu din ce in ce mai important in Romania si la directiile de viitor ce pot fi intreprinse. Astfel, seminarul si-a propus :

 • Sa identifice principale modalitati de partajare a valorilor si obiectivelor comune ;
 • Sa analizeze problemele de ordin juridic, economic, social si cultural existente in acest domeniu in Romania ;
 • Sa traga concluzii din partajarea experientelor fiecarei asociatii;

Drept urmare, in acest scop s-au pus urmatoarele intrebari, discutate in cadrul unor ateliere de dezbatere:

 • Este turismul rural un factor al dezvoltarii durabile ?
 • Care este situatia interventiei puterii publice in acest domeniu (institutional, juridic si financiar)?
 • Care este rolul unei asociatii in realizarea unui proiect in turismul rural (formare, implicarea actorilor locali etc.);
 • Promovarea si diversificarea ofertei sunt utile pentru formarea unei retele de comunicare?

Si iata care sunt concluziile la care s-a ajuns:

1. turismul rural este un factor important pentru dezvoltarea durabila, in special daca actorii care actioneaza la nivel local colaboreaza cu institutiile publice locale, si daca acestea din urma isi dau seama de importanta acestei componente de dezvoltare

2. interventia publica se face de la nivel ministerial, cu reprezentanta regionala, care depinde de legea nationala, de programele de dezvoltare nationale; nu exista reglementare locala legata de dezvoltarea turismului rural.

3. formarea actorilor in turismul rural este deosebit de precara, existenta structurilor acreditate de industrie fiind rare, si specializate pe industria hoteliera. Formarea specializata este importanta pentru dezvoltarea si organizarea turismului rural romanesc.

4. toate atelierele au ajuns la aceiasi concluzie: necesitatea realizarii unei retele superioare (regionale sau nationale) in turism rural, mai intai prin partajarea comuna a experientelor asociative diverse,care poate avea o importanta deosebita pentru formare, pentru dialogul cu autoritatea publica, pentru promovare si realizarea de proiecte!

Ana Faur

CONSTITUIREA UNUI GRUP DE PRODUCATORI

 

In numarul trecut al ziarului nostru am publicat un articol privind constituirea, recunoasterea si functionarea grupului de producatori, pentru comercializarea produselor horticole; iata ca intre timp a aparut si extinderea acestei legi, respectiv pentru comercializarea produselor agricole, silvice si piscole, Legea nr 277 din 23 iunie 2004.

Una din filierele de actiune Alba-AFRODA il contituie producatorii de ovine din Comuna Sasciori, zona Lomanului care au decis, in urma reuniunilor facute de animatorii Alba-AFRODA sa se constituie legal intr-un grup de producatori, intelegand beneficiile viitoare care pot rezulta dintr-o astfel de asociere:

 • Statul acorda sprijin acestor grupuri contituite, din surse interne si externe, conform legii;
 • Grupul are o putere de comercializare real mai mare, ce depinde insa de modul de organizare interna;
 • Posibilitatea de crestere calitativa a productiei, de eliminare a variatiei preturilor pe piata, de eliminare a intermediarilor din comercializare;
 • O mai buna pregatire pentru integrarea acestui sector agricol in Uniunea Europeana, si, implicit, o flexibilitate mai mare a producatorilor la noile cerinte venite cu aceasta ocazie din exterior.

Astfel s-a contituit Grupul de Crescatori si Producatori Ovine Loman (GCPOL), structura fondata din 13 membrii, care au cotizat pentru formarea capitalului social cu cate 1.000.000 lei. In mod firesc, acum se proceseaza actele de constituire, demers destul de anevoios, avand in vedere noutatea acestui tip de asociere in Romania si a legii. Grupul si-a propus urmatoarele obiective:

 • Contituirea legala a grupului
 • Gasirea unei persoane care sa se ocupe doar de filiera comercializarii, pentru intreg grupul de producatori;
 • Depunerea unui proiect spre finantare SAPARD, in cadrul masurii 3.2 privind Constituirea Grupurilor de Producatori.

In numerele viitoare, vom reveni cu noi amanunte privind situatia de constituire a grupului de producatori si modul de indeplinire al obiectivelor.

LEGILE CE NE PRIVESC
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE (MAPDR)

 

Ordin nr. 434 din 11 iunie 2004

Privind aprobarea cantitatilor de produse pe culturi pentru care se acorda sprijin direct al statului in anul 2004, precum si coditiile de eligibilitate ale producatorilor agricoli.

Beneficiarii sumelor acordate (sume ce reprezinta un sprijin direct al statului) sunt producatori agricoli, pesrsoane fizice sau juridice, ce detin sau administreaza exploatatii agricole, constructii si care valorifica pe piata interna produsele prevazute in tabelul din prezenta lege.

Pentru a beneficia de sprijinul direct al statului, beneficiarii trebuie sa formuleze o cerere tip, adresata Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Judeteana, insotita de urmatoarele acte:

1. pentru persoana fizica: copie dupa Buletin sau Carte de Identitate; pentru persoana juridica: copii dupa certificatul de inmatriculare si dupa certificatul de inregistrare fiscala;

2. adeverinta de la Primarie din care sa rezulte cultura, suprafata, productia medie si totala estimata, vizata si de reprezentantul directiei agricole;

3. copii dupa documentele de valorificare a productiei.

Conditiile ce trebuie indeplinite de beneficiari sunt urmatoarele:

 • sa insamanteze cu samanta sau material de plantat de buna calitate;
 • sa execute minimum de lucrari prevazute in tehnologia specifica fiecarei culturi;
 • pentru cultivatorii de legume in sere trebuie facuta dovada consumului de energie termica (cu mai multe detalii in lege), pentru ca sprijinul statului se acorda in vederea compensarii acestui consum pentru perioada rece a anului;
 • pentru producatorii de produse ecologice (cf Legii nr. 38/2001) trebuie anexate urmatoarele documente: fisa de inregistrare la MAPDR, contractul producatorului cu un organism de inspectie si certificare acreditat de MAPDR, certificatul de produs ecologic.

Termenele limita pentru depunerea cererilor sunt prevazute in HG nr. 1594/2003.

FOLOSIREA IN COMUN A UTILAJELOR
Lucien Venet, membru CUMA, Franta

 

Iata cateva elemente de utilizare a utilajelor in comun :

Marimea grupului : minim 4 persoane, maximum urmand sa se stabileasca in functie de utilaj, (de capacitatea sa de lucru per hectar, de conditiile climatice, de marimea parcelelor, de starea drumurilor, etc, trebuie gasite conditiile de gestiune potrivite pentru cazul Romaniei!). In Franta, de exemplu, o cositoare este considerata a fi folosita propice pe o suprafata de 40-50 ha/an. In Romania, datorita faptului ca parcelele sunt de marime mai mica, putem estima ca ea poate fi folosita doar pentru cosirea a 30 ha.

Calculul partilor sociale : determinam cat la suta din masina respectiva are fiecare membru al grupului, care se determina in functie de numarul de vaci sau numarul de hectare. De exemplu Radu are 2 ha de pasune pe care vrea sa o coseasca. Liviu are 0.5 ha, si asa mai departe... Grupul nu poate cuprinde in total mai mult de 30 ha !

Calculul cotizatiilor : se va calcula cat a costat utilizarea utilajului la hectar si pe membru de grup.

Acest calcul trebuie a tina seama de cateva elemente, si vom lua exemplul cositoarei :

costul transportului facut cu acest utilaj, care se plateste doar in primul an. In accest an evaluarea prin Alba-AFRODA s-a facut in functie de marimea utilajelor, in numar de puncte ; 2 puncte costa 70€, astfel ca pretul achizitiei utilajului per hectar este de 140€/30 ha, deci aprox 5€/ha.

1. costul de intretinere al utilajului ; este necesar ca la inceputul anului agricol sa se estimeze ce reparatii vor fi necesare pentru anul ce va veni, pentru a constitui o « rezerva financiara ». De exemplu, pentru o cositoare, estimam ca costul reparatiilor va fi de 100€, (pentru cele 30 ha). Deci costul va fi de aprox. 3€/ha.

2. costul inlocuirii utilajului, odata ce acesta din prezent va fi uzat ! vor fi nevoie de 1600€ pentru a cumpara una noua, care impartit la 7 ani de viata fac 230 € / an adica 8€/an/ha

Cu acest exemplu, va trebui sa dati 16€ in primul an la hectar si cate 11€/ha in urmatorii !!! Este foarte interesant sa comparati acest pret cu ceea ce v-ar costa daca ve-ti inchiria utilajul (in cazul de fata, cositoarea !). La inceput fiecarui an sa plateste cotizatia in functie de numarul de hectare pe care planuiti sa lucrati, dar la sfarsit anului, sa recalculeaza suma in functie de numarul de hectare real lucrate.

Cine va fi responsabil de utilajele gestionate in comun ? Intotdeauna o singura persoana este responsabila de un singur utilaj !!!! In acest sens exista mai multe modalitati de gestiune :

 • Utilizatorul vine sa-si ia utilajul dimineata si-l inapoiaza seara (cu un inventar al acestuia inainte si dupa !). In caz de defectiune, grupul va evalua daca a avut loc o defectiune normala (in acest caz existand deja fondul de rezerva) sau daca s-a abuzat de utilaj de cel ce l-a folosit in ziua respectiva (acesta trebuind sa-l repare singur, din banii lui !)
 • Responsabilul de utilaj lucreaza si la ceilalti membrii ai grupului. In acest caz, fiecare membru al grupului se va ocupa de un utilaj, acestia urmand sa faca schimb de munca, intre ei)

Fiecare responsabil de utilaj trebuie sa aibe un caiet special, unde noteaza tot : cine a luat utilajul, cand, cate hectare a lucrat ; ce reparatii s-au efectuat, cat a costat.

REDACTIA

 

Asociatia Alba-AFRODA va asteapta opiniile si intrebarile la sediul din Alba-Iulia, B-dul Ghe. Sincai

nr 2A si la tel. 0788 367719 sau 0258 813 259


Redactia :

Rodica Parau

Gheorghe Toth

Valerie Ciolos

Editor : Ana Faur