PRIMUL TRANSPORT de utilaje DIN FRANTA A SOSIT!
VIZITA GRUPULUI DE AGROTURISM in FRANTA
Ne PREGATIM LIDERII LOCALI !
GRADINILE frumoase SUNT DECORATE CU trandafiri...
VINDETI sau CUMPARATI...?

Sfarsit de an 2004! Un an plin, cu multe actiuni, cu planuri care s-au realizat, spre satisfactia noastra si,speram noi, spre satisfactia colaboratorilor nostrii. Un an in care echipa ALBA-AFRODA s-a intarit cu forte tinere, pline de energie si dinamism, care pe langa initiativele proprii, asteapta noi propuneri si solicitari din partea dvs.


Astfel as vrea sa amintesc ca, printre activitatile 2004, un numar de 10 tineri agricultori au beneficiat de stagii practice de 4 luni in ferme de profil din departamentul Rhone Franta; patru grupuri de adulti (cultivatori de trandafiri, crescatori de animale, administratori de pensiuni agroturistice si horticultori) au vizitat in Franta si Ungaria ferme cu activitati asemenatoare, avand cu acest prilej un prim contact cu agricultura care se practica in Comunitatea Europeana; a inceput editarea ziarului nostru “Sufletul satului”; s-au organizat manifestari de promovare, precum Ziua Trandafirilor. Dar despre toate actiunile noastre ati putut citi deja in paginile ziarului nostru si inca mai puteti cauta editiile trecute la sediul asociatiei sau la membrii asociati.


Pentru promovarea imaginii si a activitatilor noastre a fost construit un site internet care poate fi accesat la adresa : www.afroda.ro. De asemenea Ambasada Frantei la Bucuresti, Delegatia Comisiei Europene in Romania si Ministerul Agriculturii –Directia de dezvoltare rurala au fost informate despre actiunile asociatiei ALBA-AFRODA.


Un alt demers, pentru care suntem foarte mandrii, il reprezinta un proiect cu tema “Ameliorarea comunicarii in mediul rural privind rolul si modalitatile de aplicare a normelor europene in domeniul agro-alimentar” ce a fost intocmit si depus la delegatia Comisiei Europene in Romania si caruia i-a fost aprobata finantarea prin Fondul Europa. Proiectul a fost deja semnat de partile contractante si din luna ianuarie va incepe derularea lui.


Iata deci ca anul 2005 va debuta in forta, ne-am propus o serie de actiuni care sa ajute agricultorii sa se orienteze spre actiuni agricole profitabile si in concordanta cu reglementarile U.E. si de asemenea actiuni de colaborare intre agricultorii din comune, care sa duca la formarea unui adevarat mediu prietenesc-constructiv in zona rurala.


Cu ocazia Sarbatorilor de iarna si a Anului Nou, dorim din inima tuturor membrilor asociatiei si colaboratorilor multa sanatate, putere de munca, succese si realizarea tuturor dorintelor !

LA MULTI ANI !


Rodica Parau

 

PRIMUL TRANSPORT de utilaje DIN FRANTA A SOSIT!


Una dintre actiunile propuse pentru anul 2004 a fost realizarea unui transport de utilaje agricole din Franta pentru comunele aflate in raza de actiune Alba-AFRODA, utilaje donate de catre partea franceza, si gestionate aici de catre asociatia noastra. Un astfel de transport a fost realizat pentru prima data anul trecut, atunci desfasurandu-se in bune conditii.


Datorita numarului mare de utilaje a fost necesar transportul acestora in doua autocamioane, unul dintre ele sosind deja pe data de 25.10.2004. Utilajele aduse in primul transport sunt donate de agricultori francezi din departamentul Rhone si vor fi refolosite de catre grupuri organizate de agricultorii romani din urmatoarele comune:


-Sancel : o semanatoare si o masina de tocat porumb pentru siloz ;
-Santimbru : o masina de recoltat porumb ;
-Radesti : masina de recoltat porumb si o grebla rotativa pentru fin ;
-Rosia de Secas : o masina de tocat porumb pentru siloz ;

Pe langa utilajele agricole destinate folosirii in comunele precizate mai sus (in sistem CUMA), autocamionul a continut utilaje destinate tinerilor agricultori care au efectuat in 2004 un stagiu in ferme franceze ; acestia le-au primit din partea fermierilor unde au realizat stagiul. Utilajele stagiarilor s-au indreptat inspre comunele : Sancel, Cenade si Rosia de Secas.
O parte din costul transportului de utilaje va fi suportat de Alba-AFRODA, iar restul de beneficiarii directi ai acestora, fie ca sunt grupuri de gestiune pe comune sau persoane individuale.


Daca anul trecut utilajele donate de partea franceza au fost acceptat ca donatie si de autoritatile fiscale romane, din pacate anul acesta Alba-AFRODA s-a confruntat cu numeroase probleme de vama datorate aparitiei unei noi legi care a ingreunat procedura ! Astfel, autocamionul a fost practic blocat in vama din Alba-Iulia pentru 3 zile ; ca raspuns la cererea de scutire de la plata datoriei vamale in baza OMF 354/2004, art 1 care precizeaza ca :  sunt scutite de la plata datoriei vamale bunurile provenite din ajutoare si donatii cu caracter social, umanitar, religios, cultural, didactic, sportiv, primite de organizatii cu caracter caritabil sau filantropic ori de asociatii si fundatii aprobate de Ministerul Finantelor , Directia Generala a Finantelor Publice Alba a dat urmatoarea dispozitie :  prin prezenta va comunicam ca nu se poate solutiona favorabil cererea […] . Cu alte cuvinte, Alba-AFRODA ar folosi aceste utilaje in scop comercial !!!


S-a incercat explicarea scopului si a activitatilor asociatiei nostre, in special munca noastra de incurajare a agricultorilor de a utiliza masinile agricole in grupuri organizate de tip CUMA, care se folosesc numai in interiorul grupului constituit astfel si in folosul membrilor sai, in cele din urma beneficiarii utilajelor vor fi nevoiti sa plateasca TVA aferent transportului.


Astfel, costul total al acestui transport de utilaje va fi format din costul efectiv de transport si de TVA aferent ; evaluarea finala de plata va fi facuta dupa sosirea celui de-al doilea autocamion, respectiv in lunile ianuarie-februarie. In cel de-al doilea transport vor fi utilaje destinate comunelor : Sincel, Cenade, Rosia de Secas, Radesti, Sintimbru si Sasciori.


In primele luni ale anului 2005 animatorii Alba-AFRODA vor face reuniuni in teren cu grupurile de gestiune a utilajelor din fiecare comuna pentru stabilirea modului de lucru al fiecarui grup ; astfel grupurile vor reflecta ele insele la modul de gestiune si organizare a folosirii utilajelor de catre toti membrii grupului, care au cotizat la achizitionarea lor si care au dreptul de a beneficia de uzufructul lor.


Va vom tine pe mai departe la curent cu ceea ce se intampla in trasportul al 2-lea de utilaje agricole si cu costul final al acestora.


Ana Faur

 

VIZITA GRUPULUI DE AGROTURISM in FRANTA
12.09-19.09.2004

Vrem sa va povestim putin despre vizita in Franta a grupului de lucru pe agroturism de pe Valea Sebesului, constituiti deja legal intr-o entitate asociativa (Asociatia Valea Sebesului). Astfel 10 membrii ai AVS au pornit pentru o saptamana sa vada ce se întâmpla in Franta cu turismul rural; zis si facut! Cu un program incarcat (caci ar fi fost pacat sa nu facem atatea lucruri in timpul scurt petrecut acolo), am vrut sa vedem cum fac ei asa de bine si de frumos "agroturism", prin urmare cum se organizeaza si comunica, cum se promoveaza individual sau prin oficii de turism, cum isi dezvolta produsele turistice, cum isi pregatesc casele sau pensiunile pentru oaspeti, care este relatia dintre un turist si gazda, ce structuri superioare sunt si cum grupeaza acestea toate micile entitati turistice, si asa mai departe! Acum ca v-am facut curiosi si doritori de mai multe detalii, iata ce-am facut noi acolo o saptamana intreaga…

Mai intai am vizitat un orasel vechi care se numeste l’Arbresle si ne-am minunat de arhitectura parca inghetata si de noianul de flori de peste tot! Astfel, povestind cu vice-primarul de acolo si cu primarul de la noi, am ajuns la concluzia ca ar fi frumos sa adunam mai multi responsabili de comuna de la noi si de la ei si sa vorbim despre modalitatile de decorare ale unei asezari, ca si proiect pentru 2005!

Am vazut 10 pensiuni si activitati complementare in turismul rural: 2 pensiuni in stil vechi, cu decoratii extrem de simple, in curtea unei ferme de capre sau a unei ferme de vaci; pensiunea unui viticultor traditional (caci ne aflam in renumitul Beaujolais, taram cu vin deosebit!); pensiune decorata intr-o combinatie de traditional si modern, aflata inr-un fost han taranesc, unde proprietara a restaurat piese vechi si le-a pus in valoare in mod deosebit; camping pentru caravane si cabanute „la cheie” (avand tot confortul inca din fabrica!); 2 pensiuni de grup – comunale (apartin ca proprietate si gestiune comunei pe teritoriul careia sunt amplasate), de capacitate mare si destinate in special taberelor scolare sau grupurilor petrecarete, musai echipate cu o bucatarie enorma ca spatiu si numar de ustensile ; pensiune de ‚etapa” pentru cei aflati in trecere, care este cea mai lejera forma de a practica turism rural in ceea ce priveste confortul (totusi ideplinind conditiile de baza); cabane comunale stil apartament, cu bucatarii complet echipate si cu o impartire perfecta a spatiului intre dormitoare, baie si camera de zi; ferma pedagogica, destinata educarii practice a copiilor printr-un circuit de o zi al animalelor din ferma; apicultor serios, cu sute de stupi in camp, si productie de tone de miere pe an, care isi deschidea portile pentru cei interesati de vizitarea exploatatiei sale.

Am vizitat apoi Muzeul Local din Savigny, unde s-au descoperit multe vestigii istorice si uriasul Muzeu ce adaposteste importante vestigii romane din orasul francez Vienne; am fost si prin orasul luminii Lyon ,a doua aglomeratie urbana din Franta, amestec interesant de vechi si nou.

Am fost deosebit de incantati sa stam de vorba despre turismul rural cu presedintele si directoarea Asociatiei Departamentale de Turism Rural ADTR (departamentul este echivalentul unui judet romanesc) care ne-au povestit despre structura turistica rurala in Franta si la nivel de departament, despre evolutia din cei 30 de ani de viata ai ADTR, despre organizarea s-a interna si despre modul de promovare national si local.

In Lyon am fost deosebit de onorati sa fim primiti absolut regeste in Prefectura Departamentului Rhone de catre unul dintre Consilierii Generali din Lyon, d-nul Jean Paul Delorme; astfel, la un pahar de sampanie am privit in admiratie salile-i imense si abundente in decoratii princiare.

Am fost si la Casa Europei din Cublize, care gazduieste cele mai importante evenimente din regiune. Aceasta se afla la marginea unui lac construit in scopul de a desfasura activitati turistice diverse ( rafting, sailing, sporturi de teren, etc) si tot aici se afla poate cel mai cunoscut han taranesc din departament, „Hanul din Vecinatate”, iar noi am avut ocazia sa fim intampinati si ghidati de cea care i-a dat viata acum cateva zeci de ani, d-na Marie Claude Fournier.
Am fost si prin satucul Mornant, ce gazduieste o „Casa a satului”, tot timpul foarte ocupata cu organizarea si prezentarea de expozitii diverse ale localnicilor.

Si nu fara scop am lasat la sfarsit ziua petrecuta la Oficiul de Turism Col de Crie, caci aici am fost co-organizatorii unei seri romanesti de exceptie, eveniment la care am deschis o expozitie foto cu Romania in general si Valea Sebesului in special si am prezentat in format electronic primele luni de viata AVS si strategia pe care ne-o propunem in continuare. Ne-am gandit sa nu trecem pe acolo neobservati, ca doara si noi incercam sa facem promovare in turismul aici, asa ca ne-am imbracat frumos in costumele nationale de pe la noi si am facut un pic de sezatoare si mult joc!

…iar la intoarcerea in tara am facut un bilant scris asupra acestei vizite prin stainataturi…si vreau sa va spun cu mandrie ca obiectivul pe care l-am omis cu buna-stiinta la inceput a fost indeplinit: AVS este mai unita si mai aproape de tot ceea ce-si propune!


Ana Faur

 


Ne PREGATIM LIDERII LOCALI !
Sesiune de formare pentru animarea grupurilor si reuniunilor

Cursul de formare pentru animarea grupurilor si reuniunilor a avut loc in perioada 7 – 11 octombrie a.c, in judetul Alba, la complexul Lutsch 2000 (7 km de municipiul Sebes). Acest curs face parte din actiunile organizate in cadrul „Programului de coordonare si schimburi profesionale franco-romane”, program coordonat si animat de Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola (CICDA), o asociatie franceza de solidaritate internationala in domeniul dezvoltarii rurale care lucreaza in Romania din anul 1998. Acest program, inceput in 1999 si relansat in 2003, are in vedere scoaterea in evidenta a initiativelor de dezvoltare rurala in favoarea agriculturii familiale romanesti, sprijinindu-se pe proiectele locale puse in aplicare de trei asociatii romanesti: Alba-Afroda din judetul Alba, Asociatia de Prietenie „Ille-et-Vilaine – Sibiu” din judetul Sibiu si Agroecologia din judetul Cluj. Aceste initiative se gasesc intr-o faza de structurare intr-o retea de schimburi, formari, capitalizari de experiente care permit intarirea capacitatilor partenerilor implicati si degajarea referintelor si propunerilor comune.

Propunerea pentru organizarea unui astfel de curs venea in urma unei nevoi puternice resimtita de membrii grupurilor cu care lucram pe plan local, in domeniul comunicarii in interiorul grupurilor si al animarii. Una dintre problemele pregnante in Romania, care apare in munca cu grupurile, pleaca de la lipsa experientei de comunicare si exprimare orala in interiorul grupurilor, stiind si faptul ca in tara noastra cultura dominanta este cea a leadership-ului. Pentru acest motiv, in cadrul programului descris mai sus, un curs de formare legat de comunicare, exprimare orala, de ideea de animare a grupurilor si a reuniunilor si de cea de animator (notiune care nu exista in limba romana) a aparut ca o formare de baza pentru ca munca pe care incercam sa o facem cu grupurile sa fie inteleasa si insusita de acestea.

Fiind vorba despre un curs specializat, numarul participantilor a fost destul de redus, fiecare asociatie implicata (CICDA, APIVS, Alba-Afroda, Agroecologia) putand trimite 4 participanti susceptibili de a deveni animatori pentru asociatiile din care faceau parte, deci un total de 16 participanti veniti din 4 judete (Arges, Sibiu, Alba si Cluj). Formatorii, francezi, veneau din partea Asociatiei Solidarité Developement Rhône Roumanie, partenerul francez al Asociatiei Alba-Afroda.


Pornind de la dificultatile in comunicare exprimate de participanti:


- Dificultati in comunicare datorate diferentei de generatii, de mentalitate, de educatie;
- Dificultati de exprimare in fata unui public;
- Dificultati aparute din lipsa de informatie,
- Atitudinea sefului versus coordonator
- Individualism
- Reticenta oamenilor la ideea de asociere dar si de la asteptarile acestora de la acest curs:
- Cum sa ne cunoastem mai bine partenerii de comunicare?
- Cum sa primim feed-back-ul celorlati, sa le aflam parerea?
- Cum sa ma fac mai bine inteles?
- Cum sa obtin atentia interlocutorilor?
- Cum sa motivez grupul?
- Cum sa-l responsabilizez?

Cursul s-a adaptat nevoilor exprimate, prin exercitii practice (exercitii de respiratie pentru depasirea tracului, exercitii de incredere in membrii grupului, pregatirea unei dezbateri, pregatirea unei reuniuni, exercitii de ascultare a celor care isi exprima parerea etc.) in care erau inserate notiunile teoretice. O importanta deosebita, in cadrul cursului, a fost acordata exprimarii parerii personale si ascultarii parerilor celorlati participanti pentru a putea invata sa comentam o parere, si nu sa judecam persoana care a exprimat acea parere. Participantii au manifestat o motivatie puternica pentru munca care le-a fost propusa. Aceasta s-a tradus printr-o mare punctualitate si o implicare evidenta in timpul exercitiilor.


Dupa cum recunosc si formatorii, dar si afland parerile participantilor la sfarsitul acestui curs, putem afirma ca aceasta sesiune a reprezentat un succes, in masura in care va fi urmat de efecte pozitive in practica cotidiana a participantilor.


Pentru mai multe informatii legate de programul descris mai sus sau despre cursul de formare pentru animarea reuniunilor si grupurilor, o puteti contacta pe Ana-Maria Staicu la 0788 424 112.


Ana-Maria Staicu
Reprezentanta nationala VSF-CICDA

 

 

GRADINILE frumoase SUNT DECORATE CU trandafiri...

…la asta ne-am gandit noi cand ne-am propus sa organizam o intalnire a celor care cultiva trandafiri cu cei ce ii utilizeaza in amenajarea spatiului verde din fata casei, biroului sau institutiei lor. Astfel ca, pe data de 15 octombrie la sediul Inspectoratului de Seminte din Alba-Iulia a avut loc editia intai a ceea ce am numit noi  Utilizarea trandafirilor in amenajarile exterioare , intalnire la care au fost invitati reprezentati ai majoritatii primariilor de comune si orase ale judetului Alba, agenti economici ce presteaza servicii in amenajari exterioare, Prefectura si Consiliul Judetean Alba si reprezentanti ai oraselor importante din judetele vecine noua. Cultivatorii de trandafiri au venit din Ciumbrud, judetul Alba, una din filierele de lucru ale Asociatiei Alba-AFRODA.

Programul evenimentului a avut urmatoarele repere :

-Cuvant de deschidere asupra Asociatiei Alba-AFRODA si in special asupra legaturii dintre asociatie si eveniment, respectiv munca noastra in scopul unei comercializari mai bune a trandafirilor cultivati in conditii deosebite la Ciumbrud ; prezentarea a fost facuta de d-na Rodica Parau, presedinte al Asociatiei Alba-AFRODA ;
-Prezentarea unor imagini de la un alt eveniment consacrat trandafirilor si organizat de Alba-AFRODA, respectiv  Ziua Trandafirilor , despre care v-am povestit in numerele trecute ;
-Informatii tehnice privind plantarea si intretinerea trandafirilor, prezentate de un inginer hoticol ;
-Prezentarea ofertei de trandafiri impachetati de la Ciumbrud, prezentare facuta de unul dintre cultivatori, d-nul Molnar Andrei .

Din pacate, numarul invitatilor prezenti a fost destul de redus, insa ca urmare a acestui eveniment Primaria Alba-Iulia a facut o achizitie importanta de trandafiri pentru decorarea orasului resedinta de judet !
Organizatorii acestui eveniment premiera au fost Asociatia Alba-AFRODA si Inspectoratul de Seminte Alba.
Pentru anul urmator ne propunem sa realizam a doua editie in care trandafirii sa revina in centrul atentiei, acolo unde de altfel le sta foarte bine!


Ana Faur

 

VINDETI sau CUMPARATI...?

VAND 10.000kg de fin, pret 5.000 lei/kg negociabil ; vand 100 kg seminte lucerna ;
tel 0258 766 327 , Ungurei

VAND 100 t de porumb boabe, pret negociabil ; tel 0265 484 200, Ludusul de Mures

VAND branza de vaca, calitate superioara,
tel 0258 765 833, Rosia de Secas

VAND trandafiri impachetati pentru plantat in curti si gradini ; tel 0744 28 28 25 ; Ciumbrud

Asteptam anunturile dumneavoastra de vanzare, cumparare sau alte servicii pentru a fi publicate in numerele viitoare.

Asociatia Alba-AFRODA va asteapta opiniile si intrebarile la sediul din Alba-Iulia
B-dul Ghe. Sincai, nr 2A si la tel/fax 0258 813 259

redactia :
ing. Rodica Parau, presedinte 0788 36 77 20
ec. Ana Faur, animator, responsabil ziar 0788 36 77 19
ing. agr. Cristian Pera, animator 0788 23 42 67
ing. agr. Ela Rusu, consiliere rurala 0788 20 15 18
agricultor George Toth, trezorier 0788 36 77 21