numarul 1, Iulie 2007

 

IN ACEST NUMAR …
 

Reuniune intre judetele Alba, Hunedoara si Sibiu

Scurta prezentare a asociatiei A.P.I.V.S.

Sprijinirea noilor Centre de Documentare si Informare Actiuni in 2007

Cooperarea descentralizata, francezii si ardelenii

Vizita unei delegatii franceze de la Quimper – Bretania in Tara Hategului

Reuniune intre judetele Alba, Hunedoara si Sibiu

In data de 08 mai 2007 a avut loc o reuniune potrivit proiectului MAE 2007 intre reprezentantii judetelor Alba din care au fost prezenti ing. Parau Rodica presedinte AFRODA, ing Otilia Rusu si d-l Gheorghe Toth membrii in consiliul de administratie AFRODA si ing. Gligor Vasile salariat AFRODA, D-l Ghenciu Doru consilier la primaria Hateg jud.Hunedoara si D-l Arvunescu Valentin director executiv Asociatia de Prietenie Ille et Villaine din Sibiu.

 

Aceasta intalnire s-a facut pentru a constitui un comitet de coordonare a actiunilor prin proiectul Franco-Roman de cooperare in domeniul rural intre judetele Alba, Hunedoara si Sibiu. Discutiile s-au purtat pe axele prevazute in proiect si anume:

Axa 1 Coordonarea si punerea in sinergie a actiunilor comune conduse de asociatiile si grupurile din judetele Ab, Hd. si Sb. cu urmatoarele actiuni :

 • Act 1 Intalniri de coordonare intre grupurile din judete
 • Act 2 Sprijinul in demararea grupurilor din judetul Hunedoara
 • Act 3 Realizarea de manifestatii de masa Ziua Rozelor si Festivalul Afroda unde vor fi invitati si reprezentanti din celelalte judete
 • Act 4 Difuzarea de informatie intre cele 3 judete (editarea ziarului Sufletul satului)
 • Act 5 Inventarierea nevoilor de formare si studiul dispozitivelor de formare adaptate

Axa 2 Valorificarea productiei a patrimoniului cultural si al zonei de munte

 • Act 1 Promovarea turismului si identificarea produselor locale si traditionale
  Pentru toate actiunile se urmareste organizarea de reuniuni cu agricultorii interesati, numar de participanti, interesul lor de a se dezvolta si de a face ceva, sesiuni de formare etc.
 
Scurta prezentare a asociatiei A.P.I.V.S.

Asociatia de prietenie “Ille et Vilaine – Sibiu” a luat fiinta in anul 1994 cu scopul principal de a gestiona cooperarea dintre judetul Sibiu si departamentul Ille et Vilaine din Franta. In prezent peste 15 comune din judet si inca 5 din afara judetului au parteneri in depatamentul francez. Aceste relatii au evoluat spre ceea ce numim azi cooperare descentralizata si au condus la semnarea, in 11 iunie 2003, a unui Acord cadru de cooperare intre cele doua unitati administrative. Prin acest acord Consiliul General Ile et Vilaine a delegat coordonarea tuturor actiunilor de cooperare Aociatiei Solidarité 35 Roumanie (S35R), cu sediul in Rennes, iar Consiliul Judetean Sibiu, Asociatiei de Prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu » (APIVS).

In urma adaptarii prevederilor statutului la realitatile din Romania anului 2007 asociatia si-a propus urmatoarele obiective :

 • Medierea cooperarii descentralizate Sibiu – Ille et Vilaine
 • Sprijinirea structurarii vietii asociative in judetul Sibiu – centru de resurse pt ONG
 • Aportul la elaborarea de politici publice si sprijinirea unei cetatenii active
 • Cooperarea regionala si europeana in domeni de interes pentru comunitate
 • Sprijinirea unor schimburi interculturale intre regiuni europene
 • Partriciparea activa in retele de ONG-uri nationale si internationale
 • Sustinerea programelor si serviciilor pentru tineret - centru de tineret
 • Organizarea de cursuri si schimburi in cadrul formarii continue pentru adulti

Domeniile de actiune pe care APIVS le gestioneaza, indeplinind un rol de mediator de cooperare, sunt : CDI – educatie ; Dezvoltare rurala ; Copil – familie. In realitate o viziune integrata a dezvoltarii teritoriala face ca cele trei axe de cooperare sa se intrepatrunda sau sa fie legate printr-o serie de pasarele in cadrul proiectelor.

Asociatia are sediul intr-un imobil care insumeaza pe trei nivele peste 450 mp, fiind coproprietara impreuna cu asociatia franceza partenera S35R. In acest spatiu, cunoscut sub numele de Casa Ille et Vilaine (sau Casa franceza) functioneaza o Mediateca, un Spatiu informatic si un Centru de cooperare si de resurse pentru asociatiile din comunele infratite ale judetului.

Prin cei 6 angajati : un director executiv, doi coordonatori de programe, un contabil, un asistent primire-secretariat si o persoana pentru curatenie, asociatia incearca sa raspunda cerintelor de profesionalism si eficienta in continua crestere pe care le reclama proiectele de cooperare.

Incepând cu anul 2005 Consiliul judetean Sibiu pune la dispozitia Asociatiei un angajat, detasat pentru Programul Dezvoltare rurala - turism, ceea ce mareste la trei numarul total de Coordonatori de programe, acoperindu-se astfel toate axele de cooperare cu departamentul Ille et Vilaine.


Valentin Arvunescu
Director executiv

Sprijinirea noilor Centre de Documentare si Informare Actiuni in 2007

Cooperarea descentralizata dintre judetul Sibiu si departamentul Ille et Vilaine din Franta a intrat, incepand cu 2007 intr-o noua epoca, cea a parteneriatului intra-comunitar.

La Conventia cadru de cooperare, semnata intre cele doua unitati administrative in anul 2003 s-a adaugat in primavara aceasta un Act aditional, semnat de data aceasta de toate cele patru structuri implicate : Consiliul Judetean Sibiu, Consiliul General Ille et Vilaine, Asociatia Solidarite 35 Roumanie si Asociatia de prietenie Ille et Vilaine – Sibiu.

Sustinerea CDI urilor, obiectiv la care APIVS tine foarte mult, a continuat anul acesta prin cofinantarea in valoare de 3000 euro a unor proiecte propuse de scolile din : Orlat, Seica Mare, Marsa, Pauca si gradinita din Micasasa.

Un numar de alte 5 scoli care vor avea centre de documentare si informare sunt in acest moment beneficiarele unui sprijin in valoare de 3700 euro, constand in echipamente audio-video. Scolile cuprinse in acest program sunt : Porumbacu de Jos, Racovita, Turnu Rosu, Boita si Poplaca.

Prin vizitele in aceste scoli, echipa asociatiei Ille et Vilaine – Sibiu isi propune sa identifice organizatii, persoane resursa si idei pentru viitoare actiuni in parteneriat cu asociatia Solidarite 35 Roumanie, in cadrul mai general al cooperarii franco-romane.

Pentru noi « Programul CDI » nu inseamna doar simplul aport la dotarea necesara unei functionari corecte, nu este un scop ci un mijloc, pe care, in afara de cadrele didactice si elevi, il vom folosi si noi, impreuna cu partenerii locali pentru proiecte de dezvoltare locala.

Valentin Arvunescu
Director executiv

Cooperarea descentralizata, francezii si ardelenii

Asa cum nu e om sa nu fi scris o poezie, nu cred sa fie judet in Romania unde sa nu fi existat o legatura cu comunitati franceze.

Unele legaturi s-au pastrat si au evoluat spre adevarate cooperari teritoriale, ajungand sa se inscrie in ceea ce poarta numele generic « cooperare descentralizata »

Asa s-a intamplat si in judetele transilvane Sibiu, Alba, Hunedoara, Cluj si altele, unde unele asociatii romanesti au capatat de-a lungul timpului contur si vigoare, si au devenit coordonatoarele proiectelor de cooperare cu departamente din Franta precum Ille et Vilaine, Rhône, Finistère, La Manche etc.

In perioada 1999 – 2001 CICDA (Centre International de Coopération pour le Développement Agricole), avand un mandat din partea ANDA (Association Nationale pour le Développement Agricole) si din partea APCA (Assemblée Permanente des Chambres d’Agriculture), a incercat sa puna bazele unei coordonari nationale in Romania, cu scopul de a crea o retea si de a asigura legatura dintre proiectele si actiunile locale de cooperare profesionala franco – romana in domeniul agricol. Aceasta coordonare raspundea se pare unei logici si a unei necesitati resimtite mai degraba de partea franceza si mai pe urma unei logici sau dorite nascute in sanul organizatiilor romanesti de cooperare.

In iulie 2003 CICDA a relansat acest demers de a pune in retea initiativele franco-romane din domeniul dezvoltarii rurale, raspunzand de data asta unei cereri a, Misiunii pentru Cooperarea Neguvernamentala (MCNG) din cadrul Ministerului francez al afacerilor externe si a Directiei pentru politici economice si internationale din cadrul Ministerului francez al agriculturii, alimentatiei, pescuitului si afacerilor rurale.

Acest proiect viza sa dea o perspectiva initiativelor de dezvoltare rurala axate pe agricultura familiala romaneasca, pornind de la proiectele locale ale diferitilor parteneri si incercand sa structureze o retea de schimburi de experienta, de formare si de capitalizare a experientelor, toate acestea in ideea de a permite intarirea capacitatilor fiecaruia dintre parteneri si degajarea unor propuneri comune.

Partenerii care pornisera structurarea acelei retele au fost : CICDA, care venea cu experienta din proiectele purtate in judetele Arges si Valcea, Alba AFRODA care anima grupuri de producatori din judetul Alba, Agroecologia Cluj, o structura de sprijin pentru agricultura biologica si APIVS, o asociatie care federa asociatii din peste 15 comune din judetul Sibiu care aveau parteneri in Franta.

La sfarsitul lunii mai 2006 Ambasada Frantei, in colaborare cu Asociatia Alba AFRODA, a organizat o Microreuniune tehnica dedicata cooperarii franco-romane in domeniul dezvoltarii rurale.

Printre concluziile acestei intalniri s-a aflat si necesitatea ca organizatiile romanesti care au parteneriate cu Franta sa se intalneasca din proprie initiativa, chiar si pe regiuni, si sa initieze un schimb de experienta romano – roman asupra cooperarii franco – romane.

Iata-ne in aceeasi perioada, dar un an mai tarziu, in fata aceleiasi provocari din 2000 din 2003 si din 2006 : crearea unei retele a initiativelor franco – romane in domeniul dezvoltarii rurale.

De data aceasta initiatorii din Ardeal sunt Asociatia « Alba AFRODA », Asociatia « Ille et Vilaine – Sibiu » (APIVS) si Asociatia « Tara Hategului – Quimper » iar partenerii lor francezi sunt asociatiile « Solidarite Developement Rhone – Roumanie » , « Solidarite 35 Roumanie » si « Quimper – Tara Hategului ».

Printr-un proiect de cooperare descentralizata, inaintat Ministerului Afacerilor Externe francez de catre departamentul Rhône, exista speranta unei cofinantari care va acoperi actiuni mai ample, desfasurate pe trei axe principale :

1. Coordonarea si sinergia actiunilor actorilor din cele trei judete.

a. Intalniri de coordonare ale grupurilor din judete
b. Sprijin la demararea grupurilor din judetul Hunedoara
c. Organizarea a doua manifestari de masa
d. Difuzarea de informatie intre cele trei judete
e. Inventarierea necesitatilor de formare si dispozitivelor existente in regiune

2. Valorizarea produselor a cunostintelor si a patrimoniului cultural din zonele montane

a. Promovarea turismului rural si identificarea de produse si traditii locale
b. Organizarea colectiva a crescatorilor de oi pentru transformarea si comercializarea produselor.
c. Identificarea nevoilor de formare in zonele montane.

3. Sprijinire actorilor locali pentru a initia demersuri parteneriale necesare studiului si realizarii de proiecte de dezvoltare rurala.

a. Diagnostic local in vederea creerii de locuri de munca
b. Elaborarea unui program experimental de gestiunea apei
c. Participarea la lucrarile Grupurilor de actiune locala

Se observa ca prima axa este cea care sustine explicit demersul nostru de a lucra in retea, dar exista si alte momente in care se pot crea pasarele intre cooperarile noastre bilaterale franco –romane.

Sa ne uram succes si sa dea Domnul ca macar romanul din Ardeal sa fie pregatit sa capete mintea cea de pe urma.

Valentin Arvunescu
Director executiv APIVS

Vizita unei delegatii franceze de la Quimper – Bretania in Tara Hategului


In perioada 12 – 16 mai a fost primita la Hateg o delegatie de la Asociatia Quimper Santamaria Orlea impreuna cu adjunctul primarului din Quimper si 3 reprezentanti de la Comunitatea de comune Glazyk .

Delegatia franceza a sosit in regiunea Hunedoara la invitatia Asociatiei Intercomunale Tara Hategului , constituita din 12 primarii din Tara Hategului , care a fost infiintata dupa modelul Comunitatilor de comune din Franta .

Asociatia Quimper Santamaria Orlea desfasoara activitati in Tara Hategului inca din anul 1990 , ele dezvoltandu-se de la simple ajutoare pentru copii din centrele de plasament , la stagii de pregatire in diferite domenii pentru peste 100 de persoane din judetul Hunedoara si la schimburi de experienta ale agricultorilor din zona Hategului

in departamentul Finistere . Anul trecut o delegatie a Asociatiei Intercomunale Tara Hategului a efectuat o vizita in orasele Quimper si Briec. Quimper este capitala departamentului Finistere si are aprox. 60.000 locuitori iar Briec este capitala Comunitatii de comune din jurul orasului Briec din Tara Glazyk .

Dupa vizita delegatiei romane la Quimper , anul acesta a fost randul francezilor sa viziteze frumoasa regiune a Hategului din judetul Hunedoara . Oaspetii au fost placut surprinsi sa vada ca aici exista Parcul National Retezat , ruinele cetatii Sarmizegetusa , biserica monument Unesco din Densus sau castelul Corvinestilor de la Hunedoara .

In afara de vizitele turistice, delegatia din Tara Glazyk a prezentat reprezentantilor din Tara Hategului felul in care o comunitate de comune este finantata atat din surse bugetare cat si din contributii ale comunitatilor membre. Asocierea unor comunitati locale intr-o asociatie, a aparut din necesitatea de a rezolva anumite probleme pe care o comunitate dintr-o comuna nu o putea rezolva singura . Astfel liderii de comune si-au dat seama ca doar impreuna cu alte comune vecine pot rezolva problemele legate de deseuri, problema transportului in comun , sau probleme legate de politica si actiuni comune in domeniul turismului. Astfel au aparut Comunitatile de comune , care in afara de contributiile fiecarei comunitati membre , primesc inapoi si o parte din banii pe care-i trimit la stat . In acest fel se poate asigura o finantare reala a acestor Comunitati de comune , pentru a rezolva probleme locale, care altadata erau de competenta departamentului sau regiunii .

Desi la noi in tara nu exista o legislatie asemanatoare care sa permita unei asociatii ( fie ea si de comune ) sa primeasca bani de la bugetul de stat , s-a concluzionat ca printr-o finantare comuna a primariilor membre se pot demara anumite proiecte de inceput. Deasemenea au fost discutate posibilitatile de cooperare pentru accesarea unor finantari europene in proiecte comune .

Ing. Ghenciu Doru
Primaria Hateg