Supliment tehnic, noiembrie 2005

 

CE NORME TREBUIE SA RESPECT DACA :

• VREAU SA ACHZITIONEZ UN SISTEM DE MULS ?
• VREAU SA FAC O FABRICA DE LAPTE ?
• VREAU SA DESCHID O PENSIUNE AGROTURISTICA ?

- sinteza -

 

 

VREAU SA ACHIZITIONEZ UN SISTEM DE MULS

TREBUIE SA TIN SEAMA DE…
DE CE ESTE IMPORTANT ?
CE TREBUIE SA FAC IN ACEASTA ETAPA ?
AMPLASAREA SALII DE MULS
Pentru a asigura o organizare corecta a miscarii animalelor.
Sala de muls se amplaseaza in interiorul adapostului (nr. mic de animale), sau in centrul de greutate al mai multor adaposturi (nr. mare de animale cazate in mai multe grajduri); astfel incat animalele sa circule comod intr.-o ordine si siguranta deplina
Printr-un culoar la de 1,2 m amplasat la iesirea vacilor de la posturile de muls, se asigura regruparea vacilor in adapost
AMPLASAREA SALII DE ASTEPTARE LA MULS
Asigura gruparea animalelor inainte de intrarea propriu zisa in sala de muls.
Se amplaseaza in fata salii de muls, asigurand 1,5 m2 /cap in functie de marimea lotului de animale
AMENAJAREA INTERIOARA A SALII DE MULS SI A SALII DE ASTEPTARE
Evitarea accidentarii animalelor


Se poate produce usor contaminarea laptelui

Pardoseala salii de asteptare, a salii de muls si a culoarelor de circulatie a animalelor trebuie sa fie nealunecoasa, construita in panta astfel incat sa se poata dirija apele uzate in canalizarea fermei.
Pereti usor de curatat si dezinfectat (placati cu faianta)
Sala de muls izolata de orice sursa de coontaminare (toalete, zona de depozitare gunoi, etc)
sala de muls dotata cu sursa de apa potabila
AMENAJAREA CAMEREI PENTRU DEPOZITAREA LAPTELUI
Pastrarea si calitatea laptelui obtinut este foarte importanta
Camera dotata cu tanc de racire a laptelui
Pereti usor de curatat si dezinfectat (placati cu faianta)
Camera sa fie protejata impotriva insectelor si izolata corespunzator de spatiile de cazare a animalelor.
SANATATEA ANIMALELOR
Exista riscul de a obtine lapte mai putin si de calitatea mai proasta
Animalele sa nu fie bolnave de bruceloza, tuberculoza, boli ale ugerului, sau boli ale aparatului genital ;
In caz de tratamente cu substante periculoase pentru sanatatea publica, transmisibile prin lapte, laptele trebuie sa fie recoltat separat, si nu trebuie amestecat cu cel provenit de la animale sanatoase
CONFORTUL ANIMALELOR
Se poate obtine o cantitate mai mare de lapte
Adaposturile, precum si animalele sa fie curate
Combaterea mustelor din adaposturi
Toaleta ugerului – tunderea parului de pe uger;
Intretinerea ongloanelor si tratarea bolilor de picioare
Animalele sa aiba acces liber la hrana si apa.
CONDITII DE IGIENA LA MULS
Laptele obtinut sa fie de cea mai buna calitate
Mulgatorii sa aiba mainile curate
Mulgerea primelor jeturi din fiecare sfarc intr-un pahar , nu pe podea ;
La spalarea si stergerera ugerului nu se foloseste acelasi prosop la mai multe vaci;
Fixarea aparatului de muls imediat dupa pregatirea ugerului, fara a patrunde aer in instalatie;
Laptele din uger trebuie muls in totalitate – verificati prin palpare, supramulsul sau mulsul in gol este contraindicat
Dupa muls fiecare mamelon trebuie inmuiat ubtr-o solutie dezinfectanta;
Dupa fiecare muls instalatia trebuie spalata;
Intretinerea instalatiei este foarte importanta – furtunele se schimba anual iar mansoanele la 6 luni
Dupa fiecare muls pardoseala si peretii se vor spala foarte bine cu apa, si periodic se dezinfecteaza;
EVACUAREA APELOR UZATE
Pot constitui sursa importanta de infectie
Obligatoriu apele uzate se dirijeaza in canalizarea fermei

 

 

VREAU SA FAC O FABRICA DE LAPTE

TREBUIE SA TIN SEAMA DE…
DE CE ESTE IMPORTANT ?
CE TREBUIE SA FAC IN ACEASTA ETAPA ?
CALITATEA LAPTELUI MATERIE PRIMA

Respectarea parametrilor microbilogici si físico-chimici ai laptelui:

NTG < 100.000 /ml (din 2010)
NTS < 400.000 /ml (din 2009)
Grasime – min. 3,2%
densitate – min. 1,029
proteina – min. 3,2%

respectarea conditiilor de igiena la muls
racirea laptelui la 4º C si depozitarea in tanc frigorific;
verificarea calitatii laptelui la receptie pe fermier– prin sondaj;
plata laptelui sa se faca in functie de calitatea laptelui
CONSTRUCTIA LOCALULUI
Trebuie sa fie functional – sa permita desfasurarea activitatilor de productie in conditii bune
Numarul de incaperi, dimensiunea lor si echipamentele - adaptate in functie de sortimentele fabricate si volumul productiei
Circuitul parcurs de lapte si apoi de branza, trebuie sa respecte principiul “mersului inainte”
Trebuie evitate incrucisarile
Trebuie separate spatiile de productie «murdare» (hol intrare, spatiul de spalare-curatire, depozit de ambalaje), de spatiile «curate» (hala de fabricatie, sala de maturare).
Vestiar filtru separat pentru femei si barbati ;
Unitatea trebuie imprejmuita
Incinta trebuie pavata sau asfaltata cu panta pentru scurgerea apei
amenajarea se va face tinand cont de asigurarea utilitatilor in spatiul de productie urmand ca dupa asigurarea retelelor sa se aplice finisarile interioare.
AMENAJAREA LOCALULUI
Desfasurarea procesului de productie trebuie sa se faca in spatii separate pentru diferite faze:
receptie lapte
sala de fabricatie
depozit frig
sala ambalare– etichetare
magazie produs finit

 

Laborator dotat pentru efectuarea analizelor la receptia laptelui
Pasteurizator lapte cu sistem de inregistrare a temperaturii
Finisajele interioare trebuie sa cuprinda:
• pardoseala rezistenta, impermeabila, necorozibila
• pereti rezistenti cu suprafete netede, usor de curatat si dezinfectat, impermeabili
• imbinarea dintre pereti si pardoseala si tavan trebuie sa fie rotunjita
• tavanul captusit cu materiale netede, usor de igienizat si dezinfectat
• usi si ferestre din materiale necorodabile, usor de igienizat
• dispozitivele de protectie contra insectelor si rozatoarelor
ELIMINAREA APELOR UZATE SI A EFLENTILOR
Se poate provoca poluarea mediului inconjurator
Stocarea apelor uzate in fose de decantare si tratarea lor prin sisteme de epurare eficiente
Dimensiunea fosei si a bazinului de epurare in functie de volumul laptelui prelucrat;
RESPECTAREA REGULILOR DE IGIENA
Asigurarea salubritatii si securitatii alimentare a produselor
Curatarea si dezinfectarea spatiului de productie: pardoseala, utilaje, conducte de transport lapte
Igiena personalului este foarte importante- instruirea personalului riguros in acest sens
ATENTIE LA DESEURI
Sunt sursa de contaminare
Colectarea deseurilor in pubele cu capac, care vor fi curatate si dezinfectate
Depozitarea deseurilor in afara laptariei
Eliminarea din salile de productie a resturilor de ape manajere
IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE H.A.C.C.P.
Fabricantul de produse alimentare este RESPONSABIL de aplicarea masurilor de securitate alimentara si de garantarea sigurantei alimenttare a produselor fabricate
Intocmirea programului propriu HACCP:
analiza riscurilor potentiale
evidentierea punctelor unde pot apare riscuri de contaminare
aplicarea procedurilor de verificare si supraveghere eficiente, pentru:
• procesul tehnologic al fiecarui produs
• sistemul de igienizare si dezinfectie
ASOCIEREA cu alti PROCESATORI
Informatiile de care aveti nevoie ajung greu la Dvs.
Constituirea unei Asociatii profesionale eficiente cu reprezentare in Consiliul pe Produs

 

 

 

 

 

 

VREAU SA DESCHID O PENSIUNE AGROTURISTICA

TREBUIE SA TIN SEAMA DE…
DE CE ESTE IMPORTANT ?
CE TREBUIE SA FAC IN ACEASTA ETAPA ?
TENDINTELE IN UNIUNEA EUROPEANA SI IN LUME

pentru ca pensiunea dvs sa fie profitabila in viitor

sa conservati traditiile si mostenirea rurala
sa protejati mediul
CARACTERISTICILE SPECIFICE PENSIUNILOR
AGRO-TURISTICE
o pensiune agroturistica are caracteristici diferite fata de una turistica rurala
cazarea sa se faca in spatiul fermei/gospodariei
sa facilitati schimburi cu turistii
produsele si activitatile sa fie legate si oferite de gospodaria proprie
TIPURILE DE TURISTII
activitea trebuie adaptata nevoilor turistilor
pentru ca sa aveti o activitate profitabila
sa alegeti o categorie bine determinata de turisti carora sa va adresati
AMPLASAREA EXTERIOARA A PENSIUNII

pentru ca pensiunea dvs trebuie sa fie in corcondanta cu aspectul tradicional al satului
sa respectati arhitectura strazii si a satului
sa respectati natura
sa folositi corespunzator resursele limitate
CONSTRUCTIA PENSIUNII SI DOTARI
trebuie sa va incadrati in caracteristicile legislative specifice unui anumit numar de margarete (1-3 margarete pentru camere de inchiriat in locuinte familiale si 1-5 pentru pensiuni)
sa respectati conditiile specifice numarului de margarete ales pentru :
-o constructie noua
-camere de inchiriat in locuinte familiale
sa va clasificati pentru a activa in legalitate
ACTIVITATI/
SERVICII SI CALITATI
pentru ca sa puneti in valoare specificul local si al gospodariei dvs
pentru ca sejurul turistilor in pensiunea dvs sa fie mai mare
pentru ca sa deveniti o gazda buna
inventariati obiectivele turistice, activitatile, produsele locale, serviciile, etc; faceti o lista cu acestea si informati turistii;
vorbiti turistilor despre ferma/gospodaria dvs;
sa va formati profesional si sa participati in schimburi de experienta cu alti proprietari de pensiuni
PARTENERIATE
pentru a rezolva problemele care exista in turismul rural
pentru a apara traditiile si specificul local
pentru a va forma, informa si promova mai bine
sa faceti parteneriate cu autoritatile locale (primarie, consiliu local, etc)
sa faceti parteneriate si asocieri cu alti proprietari de pensiuni

 

 

 

Echipa de implementare a proiectului:


ing. Rodica Parau, presedinte al asociatiei
ec. Ana Faur, animator local, coordonator al proiectului
ing. Pera Cristian, animator local
ing. Ela Rusu, membru al biroului asociatiei

 


Programul de Micro-Proiecte – Fondul Europa 2004
Proiectul
: “Ameliorarea comunicarii în mediul rural privind rolul si modalitatile de aplicare a normelor europene în domeniul agro – alimentar”
Asociatia Franco-Romana de Dezvoltare Agricola Alba-AFRODA

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene


Proiect finantat de
UNIUNEA EUROPEANA

Uniunea Europeana acorda României expertiza si sprijin financiar în vederea pregatirii pentru aderare, prin programe specifice: Phare, Ispa si Sapard. Sectoarele beneficiare variaza de la dezvoltare regionala si sprijin pentru IMM-uri, pâna la investitii în infrastructura de mediu si transport si dezvoltare rurala.
Suma anuala totala a fondurilor nerambursabile acordate României prin cele trei programe este în crestere, de la cca 660 de milioane de Euro în 2003, la peste un miliard de Euro în 2006. Gestionarea acestor fonduri este realizata de autoritatile române de resort, sub coordonarea Ministerului Finantelor Publice.